Dosering av vaskemiddel

Sjekk om du bruker for mye vaskepulver

Om vannet er hardt eller bløtt i ditt nærområde påvirker mengden vaskepulver du skal bruke ved klesvask. Kanskje har du brukt for mye vaskepulver hele tiden?

HVOR MYE VASKEPULVER? Om du har hardt eller bløtt vann avgjør hvor mye vaskepulver man trenger ved klesvask. Foto: Berit B. Njarga
HVOR MYE VASKEPULVER? Om du har hardt eller bløtt vann avgjør hvor mye vaskepulver man trenger ved klesvask. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du lurt på hvor mye vaskepulver som er riktig å bruke når du legger klær til vask i vaskemaskina, og kanskje sett på emballasjen til vaskepulveret at det varierer utifra hvor hardt vannet er der du bor?

Det er mest vanlig med bløtt vann i Norge, selv om enkelte områder har hardere vann - som dermed krever bruk av mer vaskepulver i klesvasken.

Hva er hardt vann?

Ifølge Norges geologiske undersøkelse (NGU) skyldes hardt vann hovedsakelig høy konsentrasjon av kalsium og magnesium i vannet. Er vannet hardt vil man ved vasking oppleve at såpe skummer dårlig og man vil normalt forsøke å kompensere med å bruke mer såpe. Bløtt vann inneholder mindre kalsium og magnesium - og såpe og rengjøringsmidler skummer bedre og blir også mer effektivt, skriver NGU.

Hardt vann kan dessuten gi et gråhvitt belegg på glass, kjeler, i kaffetraktere, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner.

Hvordan finne ut om man har hardt vann?

Norsk vann er i hovedsak bløtt - NGU skriver at man har lite hardt vann i Norge, men det forekommer i enkelte grunnvannskilder og for det meste i områder med kalkrike bergarter av kambro-silurisk alder, det vil si fra geologiske perioder for 545-417 millioner år tilbake eller avleiringer dannet i dette tidsrom. I Nordland, Troms og Finnmark og i en del av østlandsområdet finnes kalkrik berggrunn, og grunnvannet i slike områder kan være hardt og alkalisk, skriver NGU videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer