Mat og kjøkken

Sjokkavsløring om stekeovner

Rensefunksjonen pyrolyse på stekeovner slipper ut store mengder forurensende partikler. - Som å ha et bål i stua, sier ekspert.

STEKEOVN MED PYROLYSE? Pyrolyseovner kan avgi svært store mengder svevestøv under pyrolyseprosessen, viser en dansk måling. Utslippene kan gi ubehag i luftveiene og føre til kvalme, ifølge helseekspert. Foto: NTB/Shutterstock
STEKEOVN MED PYROLYSE? Pyrolyseovner kan avgi svært store mengder svevestøv under pyrolyseprosessen, viser en dansk måling. Utslippene kan gi ubehag i luftveiene og føre til kvalme, ifølge helseekspert. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange stekeovner er utstyrt med en selvrensefunksjon som kalles pyrolyse, som ved hjelp av veldig høy temperatur brenner bort fett og smuss i ovnen din - slik at du slipper å skure og vaske med ovnsrens.

Nå viser en dansk måling at pyrolyseovnen kan fylle kjøkkenet ditt med store mengder skadelige partikler:

Danske Torben Sigsgaard, professor i inneklima ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet, har gjort målinger av luftkvaliteten i kjøkkenet under pyrolyse - og resultatene viser store utslipp:

Kun et kvarter etter at pyrolysen startet er antallet fine partikler i lufta oppe i over 500.000 per kubikkcentimeter (cm3). Før pyrolysen startet, var partikkelkonsentrasjonen i rommet på 4440 per cm3.

- Jeg pleier å si at det er som å ha et bål innendørs. Pyrolysen produserer like mange partikler som om du skulle stekt mat over et åpent bål på gulvet i kjøkkenet ditt, sier Sigsgaard til den danske boligavisen Bolius.dk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer