Shetlands-Larsen fortalte aldri familien om sine heltedåder under 2. verdenskrig

Skjult i en skuff lå beviset på hva Astrids far opplevde

Hos Astrid Larsens familie var det en skuff i stua som aldri ble åpnet. Skuffen inneholdt farens mange krigsmedaljer.

SJØOFFISER: Leif Andreas Larsen, også kalt Shetlands-Larsen krysset Nordsjøen 52 ganger med agenter, flyktninger og våpen. Her er han fotografert i 1952. Foto: NTB Scanpix
SJØOFFISER: Leif Andreas Larsen, også kalt Shetlands-Larsen krysset Nordsjøen 52 ganger med agenter, flyktninger og våpen. Her er han fotografert i 1952. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Astrid Larsens far var ingen ringere enn Leif Andreas Larsen, kjent som «Shetlandslarsen», en av 2. verdenskrigs mest dekorerte allierte sjøoffiserer.

Men fra barndommen husker Astrid Larsen (69) at faren helst ville slippe å snakke om krigen. Skjult i en skuff i stua lå hedersmedaljene som Larsen husker at hun fikk se, men som aldri ble tatt fram.

Leif Larsen snakket aldri om at han hadde risikert livet på sjøen eller hvordan det hadde vært å bli jaktet på av tyske bombefly på farefulle ferder over den mørke og voldsomme Nordsjøen.

På en inngangsdør til et hus på Shetland står dette på en kobberplakett: «Til minne om Leif Andreas "Shetlands-Larsen" og alle som var involvert i Shetlandsbussen.» Plaketten ble avduket av Astrid Larsen i 1991.

For 80 år siden holdt faren hennes til i dette huset.

Det var her det hele begynte, det topphemmelige oppdraget som i løpet av andre verdenskrig brakte 450 agenter og flyktninger ut av det tyskokkuperte Norge og våpen og sabotører inn, skriver programleder og mangeårig NRK-korrespondent i London, Gry Blekastad Almås i sin nye bok Norbritannia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.