Naboloven: Ble kvitt naboens trær

Skygger naboens trær for din sol?

Sett deg inn i nabolovens regler. Kanskje du har en god sak.

Foto: Shutterstock / NTB scanpix
Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

KOMMENTAR: - Mange nabokonflikter har sin årsak i trær. Det kan være trær som skygger for solen eller utsikten, løv og greiner på tvers av eiendomsgrensene eller røtter som strekker seg altfor langt. Hva man må finne seg i, reguleres av naboloven, men reglene er skjønnsmessige og kan være vanskelige å tolke.

Utgangspunktet i naboforhold er at man ikke må ha, gjøre eller sette i verk noe som er urimelig eller unødig til skade, ulempe eller utgjør fare for naboen. Dette gjelder også for trær.

Men det finnes også en særregel for trær av en viss høyde. Det følger nemlig av naboloven paragraf tre at trær som er til skade for naboen og som er nærmere hus, hage, tun eller dyrket jord på naboeiendommen enn tredjeparten av trehøyden, kan kreves fjernet hvis det ikke er nevneverdig om å gjøre for treets eier å ha det stående.

Hvis avstanden for eksempel er fire meter, må treet være 12 meter høyt for å omfattes av denne regelen. Hvis treet er høyt nok, må det altså ikke være nevneverdig for eieren å ha treet stående, og treet må anses å være til skade eller ulempe for naboen. Begge kravene må være oppfylt. Vilkårene er skjønnsmessige og skal vurderes objektivt. Dette innebærer at det kan være vanskelig å si om man faktisk har krav på å få fjernet treet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.