Slik unngår du å bli lurt av falske helsepåstander

– Dersom du tror på og handler på bakgrunn av upålitelige helsepåstander kan både helse og økonomi lide, sier forsker.

VÆR KRITISK! Ta en pille - bli penere eller friskere? Det er ikke lov å bruke falske helsepåstander i reklame eller informasjon, men likevel er det veldig vanlig. Forskere ved OsloMet ønsker å opplyse om hvordan du kan avsløre falske helsepåstander. Foto: NTB/Shutterstock
VÆR KRITISK! Ta en pille - bli penere eller friskere? Det er ikke lov å bruke falske helsepåstander i reklame eller informasjon, men likevel er det veldig vanlig. Forskere ved OsloMet ønsker å opplyse om hvordan du kan avsløre falske helsepåstander. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Kosttilskudd som hevder at det styrker immunforsvaret. Påstander om at vitaminer forebygger en eller annen sykdom. Annonser for at en eller annen alternativ behandling kan kurere alvorlige sykdommer.

Vi blir bombarderte av falske påstander om helsa vår i reklame og i sosiale medium. Fem enkle prinsipper kan gjøre det lettere å tenke kritisk om helsepåstander, skriver universitetet OsloMet på sine nettsider.

– Vi kan ikke stole blindt på det som blir presentert for oss, og vi må derfor utvikle den kritiske vurderingsevna vår slik at vi kan ta informerte avgjørelser om vår egen helse, seier stipendiat Ida-Kristin Ørjasæter Elvsaas ved OsloMet.

Hun understreker at det kan få alvorlige konsekvenser å bli lurt av falske helsepåstander, både for egen helse og økonomi. I aller verste fall kan du ta i bruk behandlinger som ikke virker - eller du avstår fra å prøve behandlinger som har godt dokumentert effekt, påpeker forskeren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.