Vårflommen 2019

– Små bekker som aldri har vært noe problem, kan plutselig bli det

Bonden flytter høyballene, mens campingfolket venter med å sette fram hele utemøblementet til mai er over. Hvordan vårflommen blir, er mer usikkert enn noen gang.

RASERT: Tretten sentrum i 1995 etter at sideelven Moksa fant seg et nytt løp. FOTO: Per Løchen/NTB Scanpix.
RASERT: Tretten sentrum i 1995 etter at sideelven Moksa fant seg et nytt løp. FOTO: Per Løchen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): At vårflommen kommer, er sikkert.

– Vårflom er en årlig hendelse, sier hydrolog og flomvarsler i Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, Inger Karin Engen.

Allerede på senvinteren kommer de første sannsynlighetsberegningene av flomnivået i rundt 150 ulike elver fordelt over hele landet. Dersom man forventer flom i løpet av de nærmeste tre dagene, blir det varslet på nettsiden varsom.no.

Les også: Stekte mat i tran - dette spiste nordmenn under krigen

Mye styr

Litt uforutsigbarhet er det likevel, mener Tove Mageli Kronborg.

Hun driver en campingplass plassert der Gudbrandsdalslågen er så bred at den kan regnes som en innsjø i langsomt sig. Her har gjestene fått vann på beina før. Flommen kommer med ujevne mellomrom og med «mye styr», ifølge eierne av Mageli Camping & Hytter.

– Vi følger med på en brygge vi har og begynner å ringe folk hvis vannstanden er høy og det fortsatt regner mye. Da rekker vi som regel å få flyttet vogner som står nær vannet. Ellers følger vi med på alle tilgjengelige varsler og nyheter og bruker sunn fornuft.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer