Mat

Solvarm mat kan gi alvorlig sykdom. Slik holder du maten frisk

Solsmak på maten er i seg selv ikke farlig. Men mat som står i varmen kan utvikle farlige bakterier som gjør at man kan bli syk - og i verste fall gi dødelig sykdom hos sårbare grupper som eldre. Men smarte tips kan hjelpe med å holde maten kjølig og frisk.

SOMMERMAT: Mat skal ikke stå lenge ute i varmen før den kan bli farlig eller smake dårlig. Det beste er å begrense tiden maten får stå ute i varmen - men du kan også bidra med å holde den kjølig ved hjelp av knust is eller isbiter - eller ved å bruke kjøleelementer som underlag under serveringsfatene. Foto: NTB/Scanpix
SOMMERMAT: Mat skal ikke stå lenge ute i varmen før den kan bli farlig eller smake dårlig. Det beste er å begrense tiden maten får stå ute i varmen - men du kan også bidra med å holde den kjølig ved hjelp av knust is eller isbiter - eller ved å bruke kjøleelementer som underlag under serveringsfatene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det er ferie, sommer og vi gleder oss over lange, late morgener med brunsj på terrassen og solvarme middager med god mat, god drikke og godt selskap.

De færreste av oss liker solsmeltet smør, svett skinke eller mygg i salaten. Og én ting er at maten kan ta «solsmak» - som egentlig ikke er farlig. En helt annen ting er om maten blir farlig for oss.

- Varme gir glimrende vekstgrunnlag for bakterier, så jo lenger du oppbevarer maten ute, jo større er sjansen for oppblomstring av sykdomsframkallende bakterier, sier seniorrådgiver Catherine Signe Svindland ved seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

Solveig Langsrud, seniorforsker ved Nofima og leder av et stort EU-prosjekt på hvordan håndtere mat trygt hjemme (safeconsume.eu), poengterer at det gjelder det samme når man skal spise ute som når man serverer mat ved vanlig romtemperatur:

- Vi har en tommelfingerregel som sier at mat ikke bør stå ute i romtemperatur mer enn to timer. Jo varmere det er i været, jo kortere tid bør den stå ute.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.