Rådene for å takle sorgen

- Sorg kan snu hele verdens­bildet på hodet

Når vi mister noen, takler vi sorgen forskjellig. Det finnes råd som kan hjelpe de fleste.

SORG: Tomheten som er igjen etter en livspartner er det mange som føler på, ifølge psykolog Kjell Trygve Ahmer. Foto: Shutterstock
SORG: Tomheten som er igjen etter en livspartner er det mange som føler på, ifølge psykolog Kjell Trygve Ahmer. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): - Det er gjerne en viss forskjell mellom å miste en livspartner og å miste foreldrene sine når de er gamle og syke, sier psykolog Kjell Trygve Ahmer.

Han forteller at psykologer som hjelper andre gjennom sorg gjerne skiller mellom dem man har levd tett sammen med på daglig basis, og de man ikke har sett like ofte.

- I dag er det jo ikke like vanlig å se foreldrene sine hver dag. Også er folk ofte mer forberedt på at naturen går sin gang når foreldrene dør, sier Ahmer.

Han mener at selv om savnet og sorgen i begynnelsen er intens, vil tapet av foreldre over tid være enklere å bearbeide.

Les også: Vera (72) har løpt 149 maraton

Tomhet, urettferdighet og meningsløshet

Mennesker takler sorg svært individuelt, men ifølge psykologen finnes det noen fellestrekk. Noen reaksjoner er vanligere enn andre.

- Når man mister en livspartner rokker det mer ved vår oppfatning om at verden skal være rettferdig. Bare det å akseptere at det har skjedd kan ta lang tid, forklarer Ahmer.

Psykolog Joachim Skouverøe jobber også med å hjelpe folk gjennom sorg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.