Husmødrenes historie

Spiralvisp og trestøter var blant de 65 redskapene mor måtte ha på kjøkkenet

Alt skulle være på stell når mannen kom hjem fra jobb.

Gulvet er nyvasket, og husmoren kan ta en velfortjent kaffepause. Ifølge Oslo Museum er bildet tatt i forbindelse med et reklameopptak for ett eller annet i 1963. Kan det være langkosten? Eller kanskje vaskemiddelet? FOTO: Atelier Rude/Oslo Museum
Gulvet er nyvasket, og husmoren kan ta en velfortjent kaffepause. Ifølge Oslo Museum er bildet tatt i forbindelse med et reklameopptak for ett eller annet i 1963. Kan det være langkosten? Eller kanskje vaskemiddelet? FOTO: Atelier Rude/Oslo Museum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

I 1960 jobbet 55 prosent av norske kvinner hjemme, med ambisjon om at alt skulle være på stell når mannen kom hjem fra jobb.

Etterkrigstiden var husmødrenes gullalder. Mange unge kvinner gikk på husmorskole før de giftet seg og stiftet hjem. Så satte de i gang med fulltidsjobben, som varte fra morgen til kveld – sju dager i uka og 52 uker i året.

– Det var et tungt, manuelt yrke. De jobbet hele dagen, også i helgene. Mange av husmødrene deltok dessuten aktivt i frivillig organisasjonsliv, sier Iris Furu, som har skrevet «Husmorboka. Et gjensyn med Norges glemte arbeidsplass».

«Norske husmødre var ikke en gjeng late kvinnfolk som drakk kaffe og sladret dagen lang. Setter man seg ned og tenker over hva de gjorde i løpet av en dag, innser man at arbeidet var tungt, mangfoldig og svært omfattende», skriver hun i boka.

Furu har konsentrert seg om perioden fra 1945 til 1970, da antall husmødre var på sitt høyeste i Norge.

– Jeg ble fascinert av en ganske så spesiell periode i norsk historie, en nær del av historien som i dag likevel føles fjern for veldig mange nordmenn, sier Furu.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.