«Dynastiet»

Stemplet som umoralsk, men omfavnet av kristne

Da kanskje verdens mest kjente tv-familie entret norske fjernsynsskjermer på 80-tallet startet den største debatten om en tv-serie noen hadde sett i Norge. Ikke bare var kvinnene i serien annerledes enn før, serien hadde også den første homofile karakteren i tv-historien.

TREKANTDRAMA: Krystle (Linda Evans), Blake (John Forsythe) og Alexis (Joan Collins) ble en verdenskjent og uforglemmelig trio. Familielykken ble om og om igjen truet av Alexis - den onde heksa. Foto: Camiera Press NTB
TREKANTDRAMA: Krystle (Linda Evans), Blake (John Forsythe) og Alexis (Joan Collins) ble en verdenskjent og uforglemmelig trio. Familielykken ble om og om igjen truet av Alexis - den onde heksa. Foto: Camiera Press NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En styrtrik familie, høy champagneføring, en homofil sønn i konflikt med sin far, en slu ekskone, trekantdrama, en død sønn som likevel var i live og et uforutsett drap. Lista er lang over intrigene som fikk en halv million nordmenn til å benke seg foran tv-skjermene en gang i uka for å følge kanskje verdens mest kjente tv-familie - nemlig familien Carrington i «Dynastiet».

«Dynastiet» hadde premiere på NRK lørdag 7. mai 1983. Aldri hadde en serie skapt så mye kontrovers i Norge. Jon Michelet, som den gang satt i Kringkastingsrådet, la serien for hat og kalte den glatt, spekulativ og kynisk. Ifølge Dagbladet engasjerte også profilerte politikere seg og moraliserte over karakterene, som de mente både var beregnende og psykopatiske. I sentrum av intrigene sto Blake Carrington, hans kone Krystle og hans ekskone Alexis.

Selv om serien ble sett på som umoralsk ble den likevel omfavnet av kristne miljøer i Norge.

- Serien ble veldig populær, også i miljøer der de mente den var moralsk tvilsom. Fallon (Blakes datter journ. anm.) røykte marihuana og badet halvnaken i bassenget, noe som var tegn på et umoralsk liv, sier Jostein Gripsrud, professor ved institutt for informasjons - og medievitenskap ved Universitetet i Bergen til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.