Stillehavsøsters destrueres: - Tragisk

Stillehavsøsters er en trussel mot norsk natur, og destrueres i stor stil. - Vi må heller lære folk å bruke den, mener kokk og østerselsker Trond Moi.

Noe stillehavsøsters høstes for salg. Firmaet som selger plikter å få østersen sjekket for bakterier, virus og alger. Plukker du for eget bruk, må du selv sjekke om det er trygt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Noe stillehavsøsters høstes for salg. Firmaet som selger plikter å få østersen sjekket for bakterier, virus og alger. Plukker du for eget bruk, må du selv sjekke om det er trygt. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mattilsynet får stadig henvendelser med spørsmål om stillehavsøsters. I motsetning til flatøsters er stillehavsøstersen en fremmed art i norske farvann, og det siste drøye tiåret har den vokst i eksplosiv fart og fortrengt arter som hører hjemme her. Mye plukkes og destrueres, blant annet gjennom dugnad i regi av Oslofjordens Friluftsråd. Bare en brøkdel høstes av kommersielle aktører. Flere har tatt til orde for at det må legges til rette for at den kan høstes som mat.

Stillehavsøsters skader ikke bare norsk natur, den kan også skade badere når den vokser i voldsom fart fra ett år til det neste og gjør svaberget du badet fra i fjor nærmest ufremkommelig.

- Ingen garanti

- Det er trist å destruere noe som er spiselig, konstaterer kokken Trond Moi.

- For meg som er østerselsker, blir det tragisk. Vi må heller lære folk å bruke den. Det blir som med kje, det er bare uvant. Den beste måten å destruere stillehavsøsters, er å spise dem opp. De vokser i helt vanvittige mengder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer