Strømrasjonering: Er det sannsynlig?

Det har ikke vært strømrasjonalisering i Norge i moderne tid, men i 1996 ble det gjort forberedelser for å rasjonere strømmen på grunn av lite vann i vannmagasinene. Men er det sannsynlig at vi får det i vinter?

RASJONERING AV STRØM: Lav fyllingsgrad i vannmagasiner i deler av landet har fått eksperter til å nevne strømrasjonering som mulig tiltak. Foto: NTB
RASJONERING AV STRØM: Lav fyllingsgrad i vannmagasiner i deler av landet har fått eksperter til å nevne strømrasjonering som mulig tiltak. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Statnett uttalte forrige uke til flere medier at det i verste fall kan gå mot strømrasjonalisering i vinter på grunn av lav fyllingsgrad i vannmagasinene. Det er spesielt i sør at fyllingsgraden i vannmagasinene er svært lav - den laveste på 26 år, ifølge NTB - dette kan øke risikoen for strømrasjonering til vinteren.

Tror ikke på strømrasjonering

Statnett anslo i forrige uke at sannsynligheten for rasjonering er et sted mellom 5 og 20 prosent, mens Frode Fjellstad, kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft, overfor Nettavisen viser til at Statnett varsler at det er fare for at situasjonen kan bli «anstrengt» i Sørvest-Norge, eller prisområde NO2. Hvis den blir definert som det, vil det kunne innebære 20-50 prosent sannsynlighet for rasjonering.

Til Vi.no sier Statnett at dersom det blir lavere tilsig enn normalt det kommende halve året og en kald og tørr vinter, viser deres beregninger behov for betydelig nettoimport til Norge for å ha tilstrekkelig energisikkerhet fram til snøsmeltingen starter våren 2023.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer