Kosthold og helse

Sunt eller usunt? Fem matvarer mange blir forvirret av

Er det sunt å spise egg? Hva med poteter? Vi har sett nærmere på fem vanlige matvarer som alle har hatt rykte på seg som både sunne og usunne.

EGG, POTETER OG KAFFE: Er dette en sunn lunsj? Både ja og nei, er sannsynligvis svaret. Foto: NTB
EGG, POTETER OG KAFFE: Er dette en sunn lunsj? Både ja og nei, er sannsynligvis svaret. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Å spise eller ikke spise, det er visst blitt selve spørsmålet i vår tid. Og det kan innimellom føles som rene minefeltet å skulle navigere seg gjennom matbutikken, for hva bør du egentlig legge i handlekurven? Det er fort gjort å bli forvirret - tilsynelatende kan noe være sunt den ene dagen og usunt den neste.

Er det sunt eller usunt å spise poteter, for eksempel? Hva med egg? For ikke å snakke om nordmenns høyt elskede og stadig utskjelte Pepsi Max?

Vi har kikket nærmere på fem vanlige matvarer: Poteter, egg, honning, kaffe og Pepsi Max. Er de bra for deg, eller bør du styre unna? Se hva ekspertene og forskningen sier om disse matvarene.

Poteter

Poteten var en gang i tiden en skikkelig helt som reddet oss fra å sulte. Utover på 1900-tallet mistet den noe av statusen, men det var ikke før millenniumsskiftet at den virkelig havnet i trøbbel. Poteten, full av karbohydrater som den er, fikk skylda for nordmenns stadig økende vektproblemer, og ble nærmest bannlyst fra middagsbordet. I 2010 ble den attpåtil fjernet fra Helsedirektoratets fem-om-dagen-liste, og potetens skjebnetunge fall fra toppen av næringskjeden til bunnen av fy-lista syntes avgjort en gang for alle.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer