Bilkjøring

Synes du denne er i veien når du kjører bil?

Det er en god grunn til at den ikke er gjennomsiktig.

I VEIEN?: A-stolpa kan være irriterende når man kjører bil. Foto: Sondre Tallaksrud.
I VEIEN?: A-stolpa kan være irriterende når man kjører bil. Foto: Sondre Tallaksrud. Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Stolpene på hver side av frontruta blir kalt A-stolpene. og er irriterende i veien for synsfeltet. Særlig når man kjører på veier med flere felt.

Jo, det tar kanskje bare et ekstra halvsekund nå og da for å sjekke om det er noe bak stolpen, men likevel. Hvorfor må den være så synlig?

Les også: Her er bilene som passer perfekt for godt voksne.

- Elger kom inn i kupeen

Den har faktisk blitt mer og mer synlig de siste tiårene, og det er det flere gode grunner til.

- Hvis du ser på gamle biler fra 1960-70 tallet, så var det mange som reklamerte med at det var ekstra god sikt på bilene. Da var A-stolpene veldig slanke. Du fikk kanskje nærmest panorama-utsikt, men dette førte til store personskader ved ulykker, sier Tormod Schau i kjøretøyseksjonen i Statens vegvesen, Vegdirektoratet.

Svake stolper foran på karosseriet gjorde det livsfarlig å kjøre bilene i disse årene. Hvis A-stolpen er for svak, så svikter hele kollisjonssikkerheten bakover i bilen. Styrken som skal ta vare på passasjerene blir borte.

- Hvis bilen velta, var det nesten ikke bæring, så taket ble flatt veldig fort. Hvis du traff elg eller andre dyr, så kunne dyret komme helt inn i kupeen, sier Schau.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.