Tok 70 tilhengere med seg i døden, men overlevende tror fortsatt han var Messias

En karismatisk leder og en trofast tilhengerskare har gjentatte ganger vist seg å være en skjebnesvanger kombinasjon. Dette er fortellingen om hvordan en rockestjerne-profet havnet i krig med myndighetene og tok med seg følgerne sine i døden.

BYTTET NAVN: Vernon Howell ble til David Koresh. Et navn som henviste til både kong David og den persiske herskeren Cyrus som befridde jødene fra fangenskap i Babylon. Foto: McLennan County Sheriff's Office/Waco Tribune-Herald via AP/NTB
BYTTET NAVN: Vernon Howell ble til David Koresh. Et navn som henviste til både kong David og den persiske herskeren Cyrus som befridde jødene fra fangenskap i Babylon. Foto: McLennan County Sheriff's Office/Waco Tribune-Herald via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

David Koresh ble 33 år. Akkurat som Jesus. David Koresh ble født som Vernon Howell i Texas i 1959. Moren hans var bare 14 år da hun ble gravid, og faren forsvant før sønnen ble født. Vernon vokste opp både hos moren og besteforeldrene og skulle senere beskrive barndommen som «ensom». Han var ikke skoleflink og ble aldri god til å stave. Men Vernon var desto bedre på gitar og bibelstudier.

Han satte tidlig spørsmålstegn ved den lokale menighetens fortelling om Gud, Jesus og menneskene. Det var nesten sånn at resten av familien satt og vred seg. Men gutten kunne snakke, det kunne han. Som ung mann førte han en omflakkende tilværelse før troen førte ham til Mount Carmel utenfor Waco i Texas og Davidianerne. Her var det allerede en menighet, under ledelse av Lois Roden, som hadde overtatt etter sin mann, Ben.

Trodde på verdens undergang

– Vi trodde på verdens undergang og at vi skulle tilhøre de utvalgtes skare, sier Kathy Jones i tv-dokumentaren «Waco: Madman or Messiah?».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer