Apotek

Tomt for medisinen din? Erstatningen kan koste deg mer

Dersom apoteket ikke kan levere medisinen din på grunn av legemiddelmangel, kan du få tilbud om en tilsvarende medisin i en utenlandsk pakke. Men den må du i så fall regne med å betale mer for, enn prisen for din opprinnelige medisin.

MEDISINMANGEL: Legemiddelmangelen har aldri vært større enn i 2022. Ved mangelsituasjoner kan du få tilbud om utenlandspakning. Vær oppmerksom på at denne kan koste deg mer i egenandel, enn din opprinnelige medisin koster. Foto: NTB
MEDISINMANGEL: Legemiddelmangelen har aldri vært større enn i 2022. Ved mangelsituasjoner kan du få tilbud om utenlandspakning. Vær oppmerksom på at denne kan koste deg mer i egenandel, enn din opprinnelige medisin koster. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Legemiddelmangelen øker både i Norge og i utlandet – og den var rekordstor i 2022: Det ble meldt om totalt 1581 mangeltilfeller, mot 358 fem år tidligere, i 2017.

Du er altså ikke alene dersom du har opplevd at apoteket ikke har medisinen din. Og du er heller ikke alene dersom du har opplevd å måtte betale mer for den alternative medisinen som apoteket kan gi deg.

Alternativene du blir presentert for ved mangelsituasjoner er et annet likeverdig legemiddel, en annen styrke eller pakningsstørrelse – eller en utenlandsk pakning av legemidlet.

Og ved tilbud om utenlandspakke, må du regne med å betale mer:

– Legemiddelverket bestemmer ikke prisen på de utenlandske pakningene. Siden prisen på legemidler i Norge er relativt lav, vil pasientene ofte oppleve at de utenlandske pakningene er dyrere, sier overlege Ingrid Aas i Legemiddelverket til Vi.no.

For norske legemiddelpakninger fastsetter Legemiddelverket alltid en maksimalpris – men dette gjelder altså ikke for utenlandske pakninger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer