Vanne plenen med såpe

Tørre flekker i plenen? Bruk oppvasksåpe

Fett skaper trøbbel for plenen. Plenforskeren foreslår såpe fra kjøkkenet.

Såpe: Litt oppvasksåpe og vann kan fikse den tørre flekken. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Såpe: Litt oppvasksåpe og vann kan fikse den tørre flekken. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no):

Den tørre sommeren i fjor har gitt mange plener en tøff start. Mange hageeiere har plener med gress som tørket helt inn og døde i fjor. Her trenger plenen hjelp for å bli grønn og fin.

Les mer: Din neste gressklipper går trolig på batteri

Sjekk jorda

- Sjekk tilstanden på jorda først, anbefaler Agnar Kvalbein. Han har forsket på gress til grøntanlegg i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), men er nå pensjonist.

Vann plenen eller vent til etter regnværet, skjær ut en liten bit og sjekk jorda. Er den fuktig, bruker du samme metode som når du anlegger ny plen. Fres opp eller hakk opp med en jernrive, før du jevner og sår på nytt. Ikke vær redd for å tråkke eller tromle godt slik at frøene får skikkelig jordkontakt. Vann lett og dekk med tynn fiberduk.

Har du bensindrevet gressklipper? Slik får du start på den!

- Det er helt kritisk at frøene holdes fuktige etter såing, understreker forskeren. En slik duk holder på fuktigheten slik at du slipper å gå og vanne hele tiden. Når gresset har spirt spirer, fjerner du duken.

Såpetrikset

I sandjord kan det oppstå et spesielt fenomen: lokale tørrflekker. Den tørre sommeren i fjor, og en tørr april i år, har gitt gunstige forhold for akkurat dette fenomenet. Når du sjekker jorda kan du oppleve at sanden i jorda er helt tørr, og drysser lett ut i hånden. Selv om det har regnet eller du har vannet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.