Rette opp ujevn plen

Ujevn plen? Slik sparkler du

- Riktig type jord er suksessfaktor nummer én, sier forskeren.

Ujevnheter: Når du skal rette ut ujevnheter kan du fylle på med et tynt lag jord. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Ujevnheter: Når du skal rette ut ujevnheter kan du fylle på med et tynt lag jord. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no):

En ujevn plen ser ikke bra ut, og er ikke noe godt underlag for lek og aktivitet. Dessuten er den vanskelig å klippe. Ujevnhetene blir heller ikke borte av seg selv. Tvert imot, her legger det seg gjerne vann, og problemet blir forsterket med tiden.

Ujevnheter

- Hvis ikke ujevnhetene er for dype, kan dette fikses meget enkelt, forklarer Agnar Kvalbein. Han har forsket på gress til grøntanlegg i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), men er nå pensjonist.

Dryss jord over fordypningen, men ikke mer enn at toppen på gresset stikker opp. La gresset vokse igjennom, og gjenta helt til ujevnheten er borte.

Pass bare på å bruke riktig jordtype. Stikkordet er mineraljord.

Bruker du torv eller kompost, inneholder jorda kun organisk materiale som blir brutt ned til vann og CO2. Da ser det fint ut i starten, men etter en tid er dumpa der igjen.

I mineraljord er innholdet av sand eller leire høyt. Det brytes ikke ned slik at sparklingen holder formen. Ulempen er at slik jord ikke finnes i sekker hos hagesentrene.

Dumper og hull

Er du tålmodig, kan samme metode brukes på dype dumper, men da blir det mange omganger, understreker Kvalbein. Ellers finnes det to andre alternativer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer