Ramsløk

Unngå å forveksle ramsløk med denne planten

Nå er det sesong for ramsløk i norske skoger. Men å forveksle den spiselige planten med giftig liljekonvall kan være farlig, ikke minst for de med hjerteproblemer, eller barn.

PLUKKE RAMSLØK: Pass på at du plukker ramsløk (til venstre) og ikke liljekonvall (til høyre) som er giftig. Foto: Giftinformasjonen
PLUKKE RAMSLØK: Pass på at du plukker ramsløk (til venstre) og ikke liljekonvall (til høyre) som er giftig. Foto: Giftinformasjonen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selv om ramsløk kan friste til tilberedning på kjøkkenet, er det viktig å være føre var ved plukking nå som sesongen så smått er i gang - og ikke forveksle ramsløk med liljekonvall.

- Vi får henvendelser både om folk som har forvekslet liljekonvall og ramsløk, og barn som har fått i seg liljekonvall, forteller seniorrådgiver i Giftinformasjonen, Marte Espeland, til Vi.no.

Liljekonvall er nemlig giftig og inneholder hjerteaktive stoffer, som gjør at hjertesyke kan være mer utsatt for å bli alvorlige syke av disse stoffene, forteller hun videre.

Problematisk for hjertesyke

Hjertesyk eller ei, om du eller barna har fått i dere liljekonvall på grunn av forveksling med ramsløk, anbefaler Espeland at man kontakter Giftinformasjonen for råd, eller kontakter lege.

- Hva vi råder til å gjøre kommer an på mengden man har fått i seg, forteller hun.

Ifølge Helsenorge inneholder hele planten giftstoffer, og symptomer som magesmerter, kvalme og oppkast eller diaré kan oppstå, i tillegg til at den altså kan gi effekter på hjertet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer