Kampen mot brunsnegl:

- Utrolig tilpasningsdyktig

Undersøkelse bekrefter det hageeiere allerede har erfart: Det ER vanskeligere å bli kvitt brunsnegl enn andre snegler.

Den spiser alt den kommer over, også sine brødre og søstre. Iberiaskogsneglen er en innført art uten naturlige fiender i Norge, og er blitt et problem for landbruk og hageeiere. 
FOTO: Kjell Herskedal/NTB Scanpix
Den spiser alt den kommer over, også sine brødre og søstre. Iberiaskogsneglen er en innført art uten naturlige fiender i Norge, og er blitt et problem for landbruk og hageeiere. FOTO: Kjell Herskedal/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vi.no har skrevet om Konnerud hagelags store snegleprosjekt, der flere tusen hageeiere tok i bruk betongbil for å blande ti tonn sneglemiddel. De oppfordret hageeiere andre steder i landet til å gå til felles krig mot mordersneglen.

Kommunikasjonsrådgiver Erling Fløistad ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) forklarer at brunsneglen i Norge ikke er én bestand, men hundrevis av småbestander som finnes i hele landet.

Observert i hele Norge

- I noen områder har bestanden vært stor i årevis, og så blitt nesten borte. I et litt større bilde, demonstrerer dette biologisk teori: Kommer det en ny art inn et sted der den ikke har naturlige fiender, blir det mye av den. Men går bestanden fort opp, kollapser den etter en tid, sier han.

Fløistad mener brunsneglen først og fremst er et problem fordi den stadig dukker opp nye steder.

- Det er registrert reproduserende bestander i hvert fall nord til Tromsø, og det er gjort observasjoner i Alta og Kirkenes. Den reiser så langt som den blir fraktet. Som art er den utrolig tilpasningsdyktig, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer