Medisiner på apoteket

Uventet kjempeøkning

Apotekene melder om en kjempeøkning i medisinsalget - og det er en kolesterolmedisin som topper listene.

VI BRUKER MER MEDISINER: Salget av legemidler har økt mye mer i 2021 en tidligere år - som Apotekforeningen beskriver som uventet. Foto: NTB
VI BRUKER MER MEDISINER: Salget av legemidler har økt mye mer i 2021 en tidligere år - som Apotekforeningen beskriver som uventet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fra 2020 til i fjor økte nordmenns legemiddelforbruk med 4,4 prosent. Det er en vesentlig større økning enn åra før, skriver Apotekforeningen i en pressemelding.

– Det er uventet med en så stor økning i legemiddelbruken i fjor. Selv om vi har to spesielle år med pandemi bak oss, er det vanskelig å se én enkelt grunn til denne økningen. Frem til 2020 var det en jevn økning på litt over to prosent årlig, mens den var dobbelt så stor i fjor, sier fagdirektør i Apotekforeningen, Hanne Andresen.

Alle de tre mest brukte legemidlene i Norge er til behandling av hjerte- og karrelaterte lidelser.

Den mest brukte medisinen er det kolesterolsenkende legemiddelet atorvastatin. Drøye 400 000 nordmenn bruker atorvastatin.

Eldre befolkning og dyrere medisiner

Atorvastatin på førsteplass; acetylsalisylsyre, som brukes forebyggende ved hjerte- og karlidelser og kandesartan, mot høyt blodtrykk, på tredjeplass. Det er aldersgruppene 50-69 år og 70 pluss som står for den desidert største andelen av legemiddelbruken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer