Rekordlave fruktbarhetstall:

«Var det rett og slett lettere å oppdra barn før i tida?»

KOMMENTAR: Aldri har fødselstallene vært så lave og førstegangsfødende så gamle. Samtidig lages det TV-serier og skrives bøker om den vanskelige foreldrerollen. Har vi gjort det for komplisert å oppdra barn?

ET EGET BARNELIV: Skoleelever ved Holm Skole i Nittedal leker på et slitt klatrestativ. Dagens barn klatrer også - men du finner knapt et klatrestativ uten beskyttende gummimatte under. Foto: Lise Åserud NTB-arkivet
ET EGET BARNELIV: Skoleelever ved Holm Skole i Nittedal leker på et slitt klatrestativ. Dagens barn klatrer også - men du finner knapt et klatrestativ uten beskyttende gummimatte under. Foto: Lise Åserud NTB-arkivet Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Et av de tydelige minnene jeg har fra barndommen, er barneparktantene som satt og røykte og drakk kaffe mens vi lekte. Eneste kravet til personalet i barneparken var at de var til stede, passet på at vi fikk i oss nista vår og ikke stakk av.

Det var kanskje ikke vanlig at personalet i barneparker røykte. Men på begynnelsen av 80-tallet, i den lille bygda der jeg vokste opp, var det ingen foreldre som rynket på nesa eller klaget. Det meste gikk greit. Vi smårollingene levde vårt eget liv. Vi lekte ute uten at foreldrene våre fulgte med, men fikk selvfølgelig kjeft og husarrest hvis vi gjorde noe galt.

Min barndoms foreldre virket rett og slett mindre bekymret enn foreldre anno 2020-tallet.

– I dag hadde det jo blitt oppslag i VG eller Dagbladet, sier Einar Øverbye, professor ved OsloMet, om røykehistorien fra min barndom.

Han konstaterer at dagens foreldre stiller høye krav til både seg selv og omgivelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer