Varsko om briller og bilkjøring

- Skremmende mange kjører bil med ferdigbriller. Det er ikke uten grunn at ferdigbriller skal være merket med «ikke egnet for bilkjøring».

BRUKER DU BRILLER? Du bør ikke kjøre bil med ferdigbriller, advarer optikere. De hevder det kan utløse farlige situasjoner. Undersøkelser viser at mange bruker ferdigbriller ved bilkjøring. Foto: Shutterstock/NTB
BRUKER DU BRILLER? Du bør ikke kjøre bil med ferdigbriller, advarer optikere. De hevder det kan utløse farlige situasjoner. Undersøkelser viser at mange bruker ferdigbriller ved bilkjøring. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Ferdigbriller er ikke egnet til bilkjøring, men stadig flere bruker dem likevel til det. Tall vi hentet inn via Kantar i 2018 viste at 12 prosent av nordmenn som har ferdigbriller, bruker dem under bilkjøring, forteller Hans Torvald Haugo, generalsekretær og fagsjef i Norges Optikerforbund.

Regner man om dette til antall personer, betyr det at minst 85 000 nordmenn kjører med ferdigbriller.

- Det er skremmende mange! Det er ikke uten grunn at ferdigbriller skal være merket med «ikke egnet for bilkjøring». Det er fordi mange vil kjøre med dårligere syn enn de kunne ha gjort, uttaler Haugo til Vi.no.

Ifølge Norges Optikerforbund, er det flest i aldersgruppen 45 pluss som bruker ferdigbriller.

Man vet ikke hvor mange ferdigbriller som selges i Norge hvert år - fordi de importeres ut fra vekt (i tonn), og ikke ut fra antall.

Ferdigbriller og bilkjøring

Ifølge reglene for CE-merking skal ferdigbriller merkes med at de ikke er egnet for langvarig avstandsbruk, som for eksempel bilkjøring eller TV-titting, forteller Haugo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer