Spiselig sopp i Norge

- Vi har hatt en idé om at sopp er så fryktelig farlig

Norges sopp- og nyttevekstforbund opplever at stadig flere interesserer seg for å plukke sopp. Og med litt kunnskap i bunn kan du trygt gå i gang med sankingen selv.

PLUKKE SOPP? Lærer du deg de fire farligste soppartene vi har her til lands, skal det mye til å trå feil. I tillegg til kantarell er rørsoppen på vei, som denne steinsoppen på bildet. Foto: NTB
PLUKKE SOPP? Lærer du deg de fire farligste soppartene vi har her til lands, skal det mye til å trå feil. I tillegg til kantarell er rørsoppen på vei, som denne steinsoppen på bildet. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Interessen for sopp har vokst veldig bare på de seks årene jeg har jobbet her, forteller Lene Johansen, som er redaktør i Sopp og nyttevekster og soppkontrollkoordinator i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

Og i år er det ingen grunn til å holde igjen:

- Kantareller finner man nå i mengder over hele landet, men også rørsoppene begynner å komme, som for eksempel steinsoppen, forteller Johansen.

Men hvordan går man frem med sankingen av sopp dersom man aldri har plukket sopp før - og syns det er skummelt med mulig sammenblanding med giftige sopp?

Ikke farlig å plukke sopp

- Sopp er egentlig en østeuropeisk tradisjon, som de senere årene har kommet til Norge som et middelklassefenomen, mener Johansen.

Nordmenn har hentet inspirasjon fra det trendy nordiske kjøkkenet, tror hun, hvor folk har oppdaget hvordan lokale matvarer kan brukes, og har dessuten fått tilgang på mer informasjon som viser at det slett ikke er farlig å plukke sopp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.