Husmorskoler

- Vi har mye å lære av husmødrene

Skulle «Hjemmets finansminister» holde sykdom, feilernæring og fattigdom unna, måtte hun utdannes. - Det er på tide å se på husmoren og husmorskolene med nye øyne, mener historiker Iselin Theien.

NYE EMNER: Husmorskolen på Brekstad i Trøndelag åpnet i 1923 og var i drift helt til 1987. I dag er husmorskolen omgjort til et luksuriøst hotell. Foto: Schrøder / Sverresborg museum
NYE EMNER: Husmorskolen på Brekstad i Trøndelag åpnet i 1923 og var i drift helt til 1987. I dag er husmorskolen omgjort til et luksuriøst hotell. Foto: Schrøder / Sverresborg museum Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Gården så ganske falleferdig ut da vi tok over, men vi så mye potensiale og historie i veggene, sier Benedikte Grøntvedt og ser rundt seg med et smil.

Vi sitter i festsalen på Hovde Gård på Brekstad i Trøndelag, en times tur med hurtigbåten fra Trondheim. Utenfor trommer regnet lett på vinduene, vinden kaster seg rundt hushjørnene og de mange buskene i det parklignende hageanlegget henger med greiner tunge av vann. Man kommer ikke til Trøndelag for været, det er klart.

Inne er det lunt. Lysekronene i taket blinker lett, bordene er dekket med hvite duker og friske blomster, og fra kjøkkenet siver en intens duft av hjemmebakte kanelboller.

Staselig

Duften er kanskje det som aller mest minner om slik det en gang var her, da Hovde Gård ikke var et luksuriøst hotell med spa, selskapslokaler og flere restauranter, men husmorskole.

Husmorskolen åpnet i 1923, og var i drift til den ble nedlagt i 1987. På kjøkkenet lærte kull etter kull med unge kvinner å bake, steke, sylte og safte, og i fjøset på andre siden av gårdsplassen lærte de å melke kyr og stelle griser. I kjelleren var det vaskeri og slakteri, i hagen var det bærbusker og grønnsaksenger og i hovedbygningen var det både systue, vevstue og gymnastikksal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer