Andre verdenskrig i Trøndelag

– Vi så fangene begrave sine egne

Astri vokste opp ved fangeleir under krigen. Noen sterke minner sitter igjen.

MINNER: – Jeg kan ikke huske at vi ungene var redde. Tyskerne ga oss godteri, og fangene var takknemlige når vi smuglet mat til dem, forteller Astri. Foto: Hege Landrø Johnsen
MINNER: – Jeg kan ikke huske at vi ungene var redde. Tyskerne ga oss godteri, og fangene var takknemlige når vi smuglet mat til dem, forteller Astri. Foto: Hege Landrø Johnsen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Tyskerne beslagla deler av familiegården, og anla offisers- og fangeleire rett utenfor dørstokken. Det ble en spesiell barndom, tett på livet til krigsfangene.

Da krigen startet, var Astri Klomstad (86) sju år. Søstrene hennes var fem og ett. De bodde sammen med mor og far og besteforeldre på Øie-Gaarden på Øysand i Trøndelag.

Tyskerne bygde leir

Tyskerne inntok fort Øysand da krigen brøt ut.

– Hitler hadde nemlig en plan om å grunnlegge en svær by på området. Med alle slags fasiliteter og sykehus, samt masse leiligheter, som skulle bygges på solsiden av elva. Det skulle bli svære greier, forteller Astri.

- Først etablerte de en stor offisersleir. Siden offiserene ikke hadde noe sted å bo under byggingen, tok de inn i husene på gårdene.

Noen kom også til Øie-Gaarden, der det var to hovedbygninger. Besteforeldrene bodde i den ene.

Fanger dro toget

Det ble bygd en flyplass på Øysand, og fangeleir etter fangeleir. Organisation Todt, som sørget for bygging av tyskernes anlegg, etablerte seg også der.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer