Emma var pastor i Knutby:

- Vi trampet på mennesker, og det fantes ikke ydmykhet

Dramaet i Knutby fortsatte også i årene etter at Helge Fossmo ble dømt. I mars i år falt dommen mot Kristi brud og to andre pastorer. Emmas mann Peter anmeldte seg selv for mishandling.

Da dette bildet ble tatt hjemme hos familien Gembäck i 2013, var det ti år siden Knutby-drapet. Men dramaet i menigheten var på ingen måte over. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/DAGBLADET
Da dette bildet ble tatt hjemme hos familien Gembäck i 2013, var det ti år siden Knutby-drapet. Men dramaet i menigheten var på ingen måte over. FOTO: HAMPUS LUNDGREN/DAGBLADET Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Man må innse at Knutby ikke går an å forstå. Først da kan man begynne å forstå og bearbeide, sier Emma, som har opplevd menigheten fra innsiden.

I januar 2004 ble det lille samfunnet Knutby i svenske Uppsala satt på kartet på verst tenkelige måte. Alexandra Fossmo ble funnet drept, og en mann i nabohuset var blitt skutt. Begge tilhørte Knutby Filadelfia-menighet, en del av pinsebevegelsen. Media kunne snart fortelle om religion, sex og en pastor som skulle ha overtalt en barnepike til å drepe. Og om en kvinnelig menighetsleder som hevdet hun var forlovet med Jesus.

- Som på film

Tettstedet Knutby med knapt 600 innbyggere ble synonymt med menigheten. Når man googler navnet, ligger den drapsdømte Helge Fossmo og revolveren som ble brukt, på topp. Et bilde fra den tida er tatt av ekteparet Gembäck. Peter er i forgrunnen, kona Emma i bakgrunnen. De ser tillitsfulle ut. Emma smiler.

– Ja, vi isolerte det som hadde skjedd til Helge. Skylden ble lagt helt og fullt på ham, og han fikk bære ansvaret for alt det syke, sier Emma, som kommer direkte fra jobben som sykepleier til vårt intervju.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer