Blodtrykk

1 av 10 har for høyt blodtrykk

Kan skade vitale organer og øke risiko for hjerneslag.

ÉN GANG I ÅRET: Det kan være lurt å gå til rutinesjekk hos legen og få undersøkt blodtrykket ditt én gang i året. Etter at du har fyllt 50-60 år kan det være lurt å gå oftere, særlig hvis du har hjerte- og karsykdommer i familien.  Foto: Getty Images
ÉN GANG I ÅRET: Det kan være lurt å gå til rutinesjekk hos legen og få undersøkt blodtrykket ditt én gang i året. Etter at du har fyllt 50-60 år kan det være lurt å gå oftere, særlig hvis du har hjerte- og karsykdommer i familien. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At det å få sjekket blodtrykket ditt regelmessig er viktig for helsen, er noe de fleste av oss vet. Og det er flere grunner til at dette er en av de vanligste undersøkelsene leger gjennomfører når du er inne på rutinekontroll.

LES OGSÅ: Svart te er bra for blodtrykket

Viktig for hjerte, nyrer, blodårer og hjerne

Blodtrykket ditt er det trykket som blodet skaper inne i blodkarene når det strømmer gjennom (dreier seg som regel om det arterielle blodtrykket - altså det blodtrykket som måles i pulsårene), og det har svært mye å si for funksjonsevnen til både hjerte, nyrer, blodårer og hjerne.

Ja, dersom du går lenge med det som omtales som «høyt blodtrykk» (hypertensjon på fagspråket) risikerer du faktisk at de ovenfor nevnte organene skades. I tillegg øker risikoen for hjerneslag, blodpropp og hjerteinfarkt.


LES OGSÅ: Spis deg til et sunnere hjerte

Ti prosent har for høyt blodtrykk

Ifølge ekspertene på Lommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett), bør alle voksne mennesker få sjekket blodtrykket sitt regelmessig.

Man regner nemlig med at rundt ti prosent av befolkningen har såpass høyt blodtrykk at de burde vært undersøkt nærmere for det, står det på nettsiden.

Spørsmålet er imidlertid hva som er et høyt blodtrykk for deg og din kropp?

LES OGSÅ: Gi mer plass til antioksidanter i kosten

Skal gi rask tilførsel av oksygen

Ifølge Lommelege-ekspertene går det ingen «skarp» grense mellom det som omtales som et normalt blodtrykk og det som kalles et unormalt høyt blodtrykk. Dessuten varierer blodtrykket også med alderen – så et blodtrykk som de fleste leger vil mene er for høyt for en 20-åring, kan være helt ok for en 60-åring.

Blodtrykket vårt er egentlig «designet» slik at det skal øke når vi anstrenger oss, eller blir redde, slik at vi skal kunne klare oss i ulike situasjoner.

Musklene våre trenger nemlig mye og rask tilførsel av oksygen fra blodet vårt hvis vi jobber hardt, eller må flykte fra noe, og det er derfor blodtrykket stiger i slike situasjoner.

LES OGSÅ: Godteri som senker blodtrykket

Hva er «for høyt»?

Dersom blodtrykket ditt er «for høyt» også i hviletilstand – altså, når du ikke trener, er aktiv, er redd, eller flykter fra noe, kan dette være skadelig for helsen din.

Ifølge ekspertene angis blodtrykk med to tall atskilt av en skråstrek og angis av en måleenhet som kalles millimeter kvikksølv (mmHG).

Overtrykket (systolisk trykk) er trykket som måles når hjerter trekker seg sammen, mens undertrykket (diastolisk trykk) er trykket som måles mellom hjerteslagene når hjerter hviler.

Et normalt blodtrykk for en frisk voksen person skal ligge på rundt 120 (systoliske) /80 (diastoliske), men dersom det er litt høyere eller lavere trenger du ikke fortvile. Du kan nemlig ha verdier over og under dette og likevel ha et sunt og normalt blodtrykk.

I tillegg er det viktig å huske at blodtrykket stiger med alderen.

Lommelegen.no har de utarbeidet følgende modell (se nedenfor) for mildt forhøyet og moderat forhøyet blodtrykk ut fra beregningene til Verdens helseorganisasjon.

Tabellen er generell, men vil gjelde for de fleste voksne mennesker i hvile:

Mildt forhøyet blodtrykk:
• Systolisk blodtrykk mellom 140 og 159 og/eller
• Diastolisk blodtrykk mellom 90 og 99

Moderat forhøyet blodtrykk:
• Systolisk blodtrykk mellom 160 og 179 og/eller
• Diastolisk blodtrykk mellom 100 og 109

LES OGSÅ: Stress ned på 60 sekunder

Gir lite symptomer

Problemet med for høyt blodtrykk, er at det som regel ikke gir noen symptomer eller plager for personen det gjelder. Som nevnt lenger oppe i artikkelen er det imidlertid slik at både hjertet, nyrene og blodårene tar skade av å være overbelastet med for høyt trykk over lang tid.

At tilstanden ikke gir noen spesielle symptomer (hvis det er ekstremt høyt kan du imidlertid oppleve hodepine, tretthet, svimmelhet, kvalme og hyppige neseblødninger), gjør det også vanskelig for den som har det å oppdage det.

Derfor er det også anbefalt å gå på regelmessige rutinekontroller cirka én gang i året. Etter hvert som du eldes (50-60-årsalderen) bør du gå oftere.

Dersom du er kjent med at det forekommer hjerte- og karsykdommer i familien din, kan det også være lurt å ta en tur til legen for å få målt blodtrykk regelmessig. Høyt blodtrykk forbindes også med overvekt.

Ifølge Lommelege-ekspertene finnes det mange forskjellige og gode behandlingsmuligheter for høyt blodtrykk, og det beste er å komme i gang med behandling så tidlig som mulig.

Det kan nemlig forebygge mye skade, samt redusere risikoen for hjerneslag.

LES OGSÅ: Slik kan du leve til du blir 100

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer