Menn

1 av 100 har plageånd

Er du blant dem? Sjekk rådene.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ikke alle menn er verdt å involvere seg med. Ifølge en ny, stor amerikansk studie blir en av hundre kvinner forfulgt av menn på en måte som skremmer dem. For mange pågår forfølgelsen i årevis.
 • Ta testen: Er han noe å samle på?
 • Mennene kalles «stalkere». Vi skriver menn, fordi de stort sett er det. Og 80 prosent av de som forfølges er kvinner. Stalkerne er fullstendig fikserte på kvinnene. De skjønner ikke betydningen av ordet nei, og fatter ikke at oppmerksomheten er uvelkommen. De kommer uanmeldt på døra, de ringer, sender meldinger og forfølger altså kvinnene.
 • Kveler han deg?
 • Som regel kjenner kvinnene stalkerne fra en eller annen sammenheng. 25 prosent forfølges av tidligere partnere. Bare ti prosent forfølges av fremmede. Det er ikke alltid kvinnene blir direkte truet, men den overveldende og uønskede oppmerksomheten oppleves som svært ubehagelig.
 • Ta testen: Hvor bra er forholdet ditt?
 • Dorothy McCoy er psykoterapeut og forfatter av boka «The Manipulative Man». Her er hennes tips til hvordan du blir kvitt plageånden.

  1. Ha oversikt

  Dersom en fyr begynner å følge etter deg, kontakte deg til alle døgnets tider og dukker opp der du minst venter det er det lurt å skrive ned alle hans framstøt. Skulle det komme til at du blir nødt til å anmelde ham, er det en fordel å ha dokumentert atferden til plageånden.
 • Dette ser vi etter i en kjæreste
 • 2. Fortell det til andre

  Nevn den uønskede oppmerksomheten for venner, naboer, kolleger og familie. Da er de mer oppmerksomme på din situasjon og kan holde ekstra utkikk for deg slik at du kan føle deg tryggere.
 • Dette er drømmemannen
 • 3. Send tilbake gaver

  Tar du imot gaver fra plageånden vil han etter all sannsynlighet tro at han har en sjanse hos deg. Takk defor nei tvert om han forsøker å gi deg noe og returner alt han måtte sende til deg.

  4. Bytt telefonnummer

  Skulle han mot formodning ha fått tak i telefonnummeret ditt bør du skifte det ut. Det er helt uproblematisk å få hemmelig nummer i Norge.
 • Slik skal en bra mann være
 • 5. Legg om vanene dine

  Har du daglige rutiner du følger utenfor hjemmet og steder du besøker til gitte tider bør du finne nye tidpunkter. Forfølgeren har etter all sannsynlighet full oversikt over vanene dine. Det er urettferdig at du må legge om livet ditt på grunn av hans oppførsel, men dette reduserer risikoen for at du treffer på ham.

  6. Ignorer ham

  Når han har ringt 27 ganger og ikke fått svar så gir du ikke etter og løfter av røret den 28. gangen. Da lærer han at bare han maser nok så får han deg i tale. Om du møter ham ansikt til ansikt sier du at du ikke ønsker kontakt - dere har ikke noe forhold. Gjenta dette hver gang han oppsøker deg, og gå fra ham. Ikke gi uttrykk for følelser.
 • Ta testen: Hva slags type mann er han?
 • 7. Ring politiet

  Når den uønskede oppmerksomheten blir ubehagelig eller du føler deg truet ringer du politiet. Jo mer informasjon du kan gi dem om plageånden, jo bedre, så ha gjerne personalia og for eksempel bilnummeret hans klart.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer