MISTER DU HÅR? Det er faktisk ikke uvanlig at også kvinner mister hår, og det blir dessuten tynnere med årene.  Foto: Photononstop / Alamy/All Over Press
MISTER DU HÅR? Det er faktisk ikke uvanlig at også kvinner mister hår, og det blir dessuten tynnere med årene. Foto: Photononstop / Alamy/All Over Press Vis mer

Miste Hår

1 av 3 kvinner vil oppleve «mannlig hårtap»

Årsakene til at 1 av 3 kvinner opplever «mannlig hårtap».

Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Hårtap hos kvinner tror jeg er ganske undervurdert. Spesielt for kvinner er håret viktig for selvbildet , sier Malte Hübner ved hudlegesenteret DTH Derma i Moss.  

For selv om vi assosierer tap av hår med menn, er det slettes ikke uvanlig at kvinner også opplever det. 

Også den typen hårtap som er vanlig hos menn, androgen alocepi, som ofte kalles mannlig hårtap, vil rundt 30 prosent av alle kvinner oppleve. 

LES OGSÅ: Ikke sov med vått hår

<strong>«FEMALE PATTERN HAIRLOSS»:</strong> Du får redusert hårtetthet, håret blir kortere og tynnere og mindre pigmentert på issen, ved, «female pattern hairloss». Rundt 30 prosent av alle kvinner vil oppleve dette.  Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press
«FEMALE PATTERN HAIRLOSS»: Du får redusert hårtetthet, håret blir kortere og tynnere og mindre pigmentert på issen, ved, «female pattern hairloss». Rundt 30 prosent av alle kvinner vil oppleve dette. Foto: Zoonar GmbH / Alamy/All Over Press Vis mer

30 prosent får «mannlig hårtap»

- Den vanligste årsaken til hårtap hos kvinner er «female pattern hair loss».  Dette kalles også androgenetisk alopeci, men fordi det er flere hormoner enn androgener som er involvert i sykdomsutviklingen foretrekker man den andre termen, sier Cato Mørk, som jobber ved Institutt for kreftforskning og molekylær medisin ved NTNU, og driver også Akershus hudlegesenter. 

Ved «female pattern hairloss» får du redusert hårtetthet, og kortere, tynnere og mindre pigmentert hår på issen.

Midtskillen blir mer markert og du kan lettere se hodebunden. 

- Hos genetisk disponerte kan det debutere i 30-40-års alderen.

LES OGSÅ: Vasker du håret i riktig rekkefølge? 

Går ofte over

Andre typer hårtap hos kvinner er flekkvist håravfall, alopecia areata, som kommer plutselig, men som regel er forbigående slik at håret er tilbake i løpet av et år. Dessuten vil de fleste merke at håret blir tynnere med årene. 

- Det er også viktig å vite at det kan være overgående hårtap. Har du vært i en stresset situasjon eller lignende kan du miste mye hår, men se at det går over om et halvt år, sier Hübner ved DTH Derma. 

Telogent effluvium er en tilstand som nesten utelukkende opptrer hos kvinner. Her slutter håret å vokse en periode, og håret faller etter hvert ut. Dette skjer som følge av at hårsekkene har vært utsatt for en type «sjokk». 

- Det kan blant annet være kirurgi, fødsel, bruk av medisiner,  infeksjoner eller høy feber, forteller Mørk.  

- Ikke sjelden er det vanskelig å finne en forklaring, og det kan være at pasienten ikke husker.  Hvis triggeren kan elimineres kommer vanligvis håret tilbake i løpet av ett års tid. 

<strong>VANLIG:</strong> Vi mister alle ekstra mye hår i perioder. Noen ganger kan det være såkalt flekkvist håravfall. Over femti prosent av de som rammes av det får håret tilbake iløpet av et år.  Foto: All Over Press
VANLIG: Vi mister alle ekstra mye hår i perioder. Noen ganger kan det være såkalt flekkvist håravfall. Over femti prosent av de som rammes av det får håret tilbake iløpet av et år. Foto: All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Derfor blir ikke håret lenger

Kan være symptom på sykdom

Hårtap hos kvinner kan altså ha en rekke årsaker, og i noen tilfeller kan det hjelpe å se på hva du spiser. 

- Ofte er det vitaminmangel og feilernæring. Det kan også være stoffskiftet og en del bakomliggende sykdommer, alder og hormoner, forteller Hûbner. 

Hårtapet kan altså komme sammen med andre symptomer, og «female patterm hairloss» kan blant annet være tegn på polycystisk ovarialsyndrom, ifølge Mørk. 

Pasienter med dette syndromet har ofte også andre symptomer og tegn som økt kroppsbehåring i et mannlig mønster, akne, menstruasjonsforstyrrelser, overvekt, metabolsk syndrom (høyt blodsukker, høyt blodtrykk, høye lipidverdier i blod).  

- Female pattern hair loss debuterer ikke sjelden etter overgangsalderen med fall i østrogener og relativt sett androgen dominans.  Dette opplever kvinnene som mindre hår på hodet og mer skjeggvekst.  

<strong>BRUK BALSAM:</strong> Er håret ditt svakt kan det hjelpe å bruke en proteinrik balsam. Mister du unormalt mye hår, bør du derimot dra til legen og finne üt hvorfor.  Foto: Scanpix
BRUK BALSAM: Er håret ditt svakt kan det hjelpe å bruke en proteinrik balsam. Mister du unormalt mye hår, bør du derimot dra til legen og finne üt hvorfor. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Trikset som redder deg fra statisk hår

Spis sunt, bruk balsam og stell pent med håret

Synes du plutselig at du sluket på badet er blitt veldig tett og håret mye tynnere? Om du merker at du mister ekstra mye hår nå, er det sannsynligvis ikke noe å bekymre seg for. Alle mister ekstra mye hår i perioder, og dessuten tynnes det altså ut med årene. 

- Alle kvinner som har fått barn har merket at håret forandrer seg. Mange merker ikke hårtapet for de ser at et vokser ut små babyhår i pannen. Dette er hormonelle påvirkninger og håret vokser ut igjen. Det kan gå et helt år, og noen ganger lenger før håret er kommet tilbake i samme tilstand som det var tidligere, forteller Lise Holm Glad, leder for Defines frisørteam. 

Hun forteller dessuten at det vi spiser kan ha mye å si for manken. Vekttap som følge av ekstrem slanking kan for eksempel gi håravfall. 

Mister du mye hår som følge av at det er svakt, porøst og slitt, kan dette forebygges med riktig shampo, balsam og kuring av håret. 

- Velg heller balsam med proteiner og som er for slitt skadet hår, enn balsam med mye fuktighet som er utviklet for tørt hår.

<strong>SKADER HÅRET:</strong> Håret vårt tåler mye, men all varmebehandling kan gjøre det slitt.  Foto: Scanpix
SKADER HÅRET: Håret vårt tåler mye, men all varmebehandling kan gjøre det slitt. Foto: Scanpix Vis mer

Det kan også hjelpe å være forsiktig med føning og bruk av rette- og krølltang, da all slik behandling av håret vil slite på det. 

- Når det er sagt er også håret i utgangspunktet veldig sterkt og tåler mye.

LES OGSÅ: Hårkurene du slipper å vaske ut

Viktig med utredning

Mister du unormalt mye hår er det imidlertid viktig med en tur til legen. Fordi det finnes så mange årsaker, finner det også en rekke behandlinger. I mange tilfeller er det altså den underliggende årsaken til hårtapet som må behandles. 

- Det finnes hjelp for veldig mange typer hårtap. Ikke for alle, men for mange. Det er derfor viktig at man drar til legen, slik at man kan stille en diagnose, sier Hübner. 

Legen vil vurdere å teste hormonnivåer, jernnivåer, stoffskifte og insulinnivåene, samt vurdere muligheten for annen sykdom. Ved «female pattern hairloss» finnes legemiddelet, Recrea Forte. Telogent effluvium behandles best ved å behandle primærsykdommen, om det er mulig.

LES OGSÅ: Spis dette for tykkere hår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer