Alzheimers

1 av 6 kvinner kan få Alzheimers

Kan ramme flere enn brystkreft, viser ny amerikansk rapport.

FOLKESYKDOM: Stadig flere kvinner kommer til å få Alzheimers, hevder en ny amerikansk rapport.  Foto: olly - Fotolia
FOLKESYKDOM: Stadig flere kvinner kommer til å få Alzheimers, hevder en ny amerikansk rapport. Foto: olly - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brystkreft er den mest utbredte kreftformen blant kvinner og sykdommen rammer rundt 3000 norske kvinner hvert år, ifølge Kreftregisteret.

Sjansen for at du eller noen du kjenner har eller har hatt brystkreft, er stor.

Nå mener imidlertid tallknusere at det er en annen sykdom som vil komme til å ramme langt flere kvinner i årene som kommer.  

LES OGSÅ: Den ukjente kvinnesykdommen

Alzheimers rammer flere

En fersk rapport fra amerikanske Alzheimer’s Association, hevder at Alzheimers sykdom rammer langt flere kvinner enn menn.

I tillegg hevder rapporten at dobbelt så mange kvinner i 60-årene vil komme til å bli rammet av Alzheimers enn av brystkreft.

Foreningen la denne uken fram ferske tall, som viser at én av seks kvinner vil bli rammet av Alzheimers i en alder av 65 år, ifølge Fox News.

Til sammenlikning viser tall at én av 11 menn vil bli rammet.  

Alzheimers sykdom er i dag den vanligste demenssykdommen i Norge, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Rundt 60 prosent av alle som har demens, har Alzheimers.

LES OGSÅ: Slik kan du forebygge

Vet ikke årsaken

Det forskes mye på sykdommen, men foreløpig vet man ikke sikkert hva Alzheimers skyldes.

De første symptomene er vanligvis hukommelsessvikt og problemer med å finne de rette ordene.

Sykdommen rammer mange eldre, både i Norge og resten av den vestlige verden. Med den forestående eldrebølgen, vet man også at stadig flere vil komme til å få sykdommen i årene som kommer.

- Alzheimers sykdom starter i et bestemt område i hjernen som kalles hippocampus, og sprer seg deretter videre utover i hjernen, forklarte professor Menno Witter ved NTNU nylig til Forskning.no.

I Norge regner man med at over 70.000 mennesker har demens.

Ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen er demens sjelden blant 50-åringer, men mellom 15 og 20 prosent av alle over 75 år har demens.

LES OGSÅ: Dette påvirker hukommelsen

RAMMER FLERE KVINNER: Vi lever stadig lenger og dermed får også flere, særlig kvinner, Alzheimers sykdom.  Foto: All Over Press
RAMMER FLERE KVINNER: Vi lever stadig lenger og dermed får også flere, særlig kvinner, Alzheimers sykdom. Foto: All Over Press Vis mer

Hjerte- og karsykdommer

- Mye tyder på at Alzheimers ikke er én sykdom, men flere sykdommer med ulike årsaker. Da er vi litt i den samme situasjonen som kreft, som også er mange ulike sykdommer som må behandles på ulike måter, forklarte Witter til Forskning.no.

Det man vet, er at det er en klar sammenheng mellom Alzheimers sykdom og hjerte- og karsykdommer.

Noen kan være genetisk disponert, men arv spiller en mindre rolle enn man tidligere har trodd, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen.   

Parkinson sykdom og Downs syndrom øker sjansen for å utvikle Alzheimers sykdom, det samme gjør store hjerneskader som følge av hjernehinnebetennelse, trafikkulykker eller slag mot hodet.

Den amerikanske Alzheimers-foreningen mener det må forskes enda mer på sykdommen, for å finne ut mer om årsak og mulige måter å forebygge og behandle den på.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer