DÅRLIG HØRSEL: Over 700 000 nordmenn har problemer med å følge en vanlig samtale grunnet hørselsskade.  Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press
DÅRLIG HØRSEL: Over 700 000 nordmenn har problemer med å følge en vanlig samtale grunnet hørselsskade. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

Dårlig Hørsel

1 av 6 unge kan være hørselshemmet

- Hørselsskader er på vei til å bli et stort folkehelseproblem i Norge, sier eksperten.

Publisert

KK.NO: Hender det ofte at du må be folk gjenta ting fordi du ikke hører hva de sier?

Da kan det være du har dårlig hørsel.

Og du er langt fra den eneste, forteller eksperten.

LES OGSÅ: Derfor bør du skylle ørene

På vei til å bli et stort folkehelseproblem i Norge

Anders Hegre, som er generalsekretær i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF), forteller til KK.no at om lag 14, 5 prosent av befolkningen har et betydelig hørselstap.

- Det betyr at det er over 700 000 nordmenn som har problemer med å følge en vanlig samtale. Samtidig antas det at antallet mindre hørselsskader her til lands også øker.

- Litt grovt kan man si at en tredjedel bruker høreapparat, en tredjedel burde brukt høreapparat, mens en tredjedel klarer seg uten.

Videre forteller Hegre at med en stadig økende befolkning, flere eldre og mer støy rundt oss, anslår forskere at vi i 2020 vil være en million mennesker som hører dårlig i Norge.

- Hørselsskader er absolutt på vei til å bli et stort folkehelseproblem her i Norge, sier han.

STØY: En av årsakene til det økende problemet mener eksperten er at vi omgir oss med stadig flere støykilder.  Foto: connel_design - Fotolia
STØY: En av årsakene til det økende problemet mener eksperten er at vi omgir oss med stadig flere støykilder. Foto: connel_design - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette kan krype inn i øret mens du sover

Hørselstap blant unge er oftest støyrelatert

Nedsatt hørsel kommer ofte med alderen, som er den vanligste årsaken til svekket hørsel. Enkelte former for hørselstap kan også gå i arv.

En annen årsak til det økende problemet mener eksperten er at vi omgir oss med stadig flere støykilder.

- Støy er også en vanlig årsak til hørselsplager som tinnitus og overømfintlighet for lyd. I dag regnes én av seks unge i Norge å være hørselshemmet. Hørselstap blant unge er oftest støyrelatert, og kan lett forebygges.

- Musikk rett på øret er noe av det verste for hørselen, og selv lav lyd over tid kan være skadelig. Ørene må også hvile, sier han.

EKSPERTEN: Anders Hegre. Foto: Privat
EKSPERTEN: Anders Hegre. Foto: Privat Vis mer

Slik sparer du hørselen:

Videre forteller Hegre at hørselsskader bør forebygges fra barnehagen.

- Det er viktig at foreldre snakker til barna sine om å ta vare på hørselen. Informasjon i ung alder er viktig for at de skal ta fornuftige valg senere i livet, enten de sitter med iPaden, er på konsert eller opplever støy i arbeidslivet.

- Et viktig tiltak er at barnehager har egne lydmålere, som lyser rødt når støynivået blir for høyt. Med det vil barn oppfatte alvoret allerede i ung alder, forklarer han.

TA EN TEST: Har du problemer med å høre hva folk sier? Da bør du ta en hørselstest.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
TA EN TEST: Har du problemer med å høre hva folk sier? Da bør du ta en hørselstest. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Fortsetter nesa og ørene å vokse resten av livet?

Hører du dårlig? Oppsøk hjelp

Hvordan kan man være sikker på at man har dårlig hørsel?

- Har du problemer når det er flere til stede som prater? Når det er bakgrunnsstøy. Trekker du deg unna sosiale situasjoner. Sliter du i møter på jobben og kommer hjem med hodepine? Blir folk irritert på deg fordi du ofte ber dem gjenta?

- Vet du med deg selv at svaret er ja på disse spørsmålene, så er det på tide å få tatt en hørselstest, sier han.

Alt du trenger å gjøre er å be om en henvisning fra fastlegen til øre-nese-hals-spesialist for en skikkelig test og for oppfølging.

- Dess raskere du kommer i gang med et høreapparat eller andre hjelpemidler, dess enklere blir livet med nedsatt hørsel.  

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer