Barnløshet

1 av 7 par strever med å få barn

- Jeg tror alle forstår, når de tenker seg om, at det er tøft.

BLIR IKKE GRAVID: Mange norske par er ufrivillig barnløse. En del opplever det som en stor sorg og blir deprimerte. Foto: All Over Press
BLIR IKKE GRAVID: Mange norske par er ufrivillig barnløse. En del opplever det som en stor sorg og blir deprimerte. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kanskje ser du barnevogner hvor enn du snur deg, den ene venninnen etter den andre annonserer sin graviditet og det føles som om du er den eneste i hele verden som ikke får barn.

- Men det gjelder veldig mange, sier styreleder Renate Kurszus i Ønskebarn, foreningen for fertilitet og barnløshet til KK.no.

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

40.000 norske par

FN estimerer at blant vestlige kvinner født etter 1970, så vil mellom 15 og 25 prosent forbli barnløse.  

SÅRT SAVN: Mange som strever med å få barn, opplever at det går sterkt utover livskvaliteten. Foto: Image Source/All Over Press
SÅRT SAVN: Mange som strever med å få barn, opplever at det går sterkt utover livskvaliteten. Foto: Image Source/All Over Press Vis mer

Selv om en del av disse har valgt et liv uten barn og er lykkelige med det valget, så er det også en stor andel som er ufrivillig barnløse.

Foreningen Ønskebarn anslår at hvert sjuende par strever med å få barn, det er mer enn 40.000 norske par.

I tillegg kommer de som er single og ufrivillig barnløse.

- Det er sannsynligvis mange vi ikke vet om, og vi tror mørketallene er høye, sier Kurszus.

Hun forteller at mange strever i det skjulte og blir deprimerte på grunn av det.

- Vi mener det er viktig å skape åpenhet rundt ufrivillig barnløshet. For når vi ikke tør å fortelle våre nærmeste venner at vi strever med å få barn, så er det et tabu, sier Kurszus.
 
LES OGSÅ: - Jeg trodde ikke jeg kunne få barn

Blir kalt egoister

Kurszus forteller at mange ufrivillig barnløse også møter negative holdninger, og må tåle kommentarer og kritikk.

- Noen mener vi bare må akseptere vår skjebne, de kan si at «det er ingen menneskerett å få barn», de kan kalle oss egoistiske eller si at samfunnet ikke burde betale for assistert befruktning, forteller Kurszus.

Hun forteller at slike holdninger ofte dukker opp i kommentarfelt når det skrives artikler om temaet, men også rundt lunsjbordet på jobben, i vennemiddager og andre sosiale sammenhenger.

- Jeg tror alle forstår, når de tenker seg om, at det er tøft å være ufrivillig barnløs, sier Kurszus.

En del kvinner foreningen er i kontakt med, forteller at de også får det de opplever som invaderende og private spørsmål, som «nå har dere jo vært gift en stund, skal dere ikke snart få barn?».

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn

GRAVIDE VENNINNER: Det kan være vanskelig å glede seg på andres vegne, når sorgen over ikke selv å få barn er stor. Foto: All Over Press
GRAVIDE VENNINNER: Det kan være vanskelig å glede seg på andres vegne, når sorgen over ikke selv å få barn er stor. Foto: All Over Press Vis mer

Mange blir deprimerte

Flere studier, både norske og internasjonale, har vist at barnløse kan leve like lykkelige liv som de med barn, ifølge Forskning.no.

Er du ufrivillig barnløs derimot, kan det ifølge Ønskebarn lede deg inn i de mørkeste tanker.

- Noen takler det fint, mens det for andre blir en alvorlig livskrise. Vi vet at mange blir deprimerte og at noen utvikler alvorlige depresjoner, forteller Kurszus.

Å få beskjed om at du ikke kan få barn, beskrives av mange som en stor livskrise. Mange får sorgreaksjoner. På gjentatte spontanaborter, gjentatte mislykkede prøverørsforsøk og år i adopsjonskø.

- Å være ufrivillig barnløs kan gjør at du føler deg utenfor hverdagslivet. Vi vet at en del isolerer seg, slutter å møte venner, familie, orker ikke alle barnebursdagene og familietilstelningen, sier Kurszus.

LES OGSÅ: Flere norske kvinner får barn i 50-årene

Klandrer seg selv

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi, møter mange som strever med å få barn. Han mener det er et viktig tema.

- Mange synes det er vanskelig, fordi barn gjerne er en viktig kilde til mening i tilværelsen. Man ser jo hvor verdifullt det er for andre, sier han.

Kjøs møter også mange som klandrer seg selv.

- Mange synes det blir vanskelig å være ufrivillig barnløs, fordi de føler at det er deres egen feil, sier han og legger til:

- De føler at de har tatt valg som har satt dem i den situasjonen de nå er i, særlig hvis de har utsatt å få barn så lenge at det ikke lenger er mulig.

Coach Christine Otterstad forteller at hun møter mange som blir deprimerte, og en del som føler sinne og urettferdighet over det å være ufrivillig barnløs.

- De fleste kjenner en oppriktig sorg og det er ikke vanskelig å sette seg inn i hvor sårt det kan være, sier Otterstad.

LES OGSÅ: Hadde 20 prosent sjanse for å overleve

MENINGEN MED LIVET: Å få beskjed om at du ikke kan få barn, kan oppleves som en stor livsskrise.  Foto: All Over Press
MENINGEN MED LIVET: Å få beskjed om at du ikke kan få barn, kan oppleves som en stor livsskrise. Foto: All Over Press Vis mer

Truer parforholdet

Kjøs forteller at mange også opplever at barnløsheten blir en utfordring for forholdet, noe foreningen Ønskebarn bekrefter.

- Ufrivillig barnløshet kan skape mange stressreaksjoner i forholdet, og mange opplever at det tærer på forholdet, sier Kurszus.

Både hun, Kjøs og Otterstad oppfordrer alle som strever i det stille, til å finne noen de kan snakke med, enten det er en venninne, søster eller en profesjonell.

- Jobben min blir å hjelpe til å finne andre løsninger eller andre ting i livet å glede seg over, forteller Otterstad.

Og de fleste som strever får omsider barn, enten egenfødte eller adopterte.

- Men, noen må dessverre sette strek og forsone seg med at livet må og skal gå videre uten barn, sier Kurszus. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer