Slank

10 grunner til å droppe slankingen

Det kan rett og slett være bortkastet.

SUR OG SULTEN? Det er bare et av tegnene på at slankekuren din ikke funker helt. Foto: Getty Images/iStockphoto
SUR OG SULTEN? Det er bare et av tegnene på at slankekuren din ikke funker helt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å telle kalorier er bortkastet tid, ifølge British Dietetic Association.

En studie de har gjort av 4000 slankere, viser at hele 90 prosent ikke klarer å holde vekten nede over lengre tid.

Her er årsakene til at slanking ikke virker:

1. Slanking får kroppen din til å svelle

Ikke bare er det slik at slankekuren resulterer i at du legger på deg alle kiloene igjen, du ender opp med å bli enda tyngre enn du var i utgangspunktet. En undersøkelse ved Universitetet i California (ekstern lenke) viser at de fleste som slanker seg klarer å gå ned ti prosent av kroppsvekten det første halvåret.

Etter to har imidlertid 83 prosent lagt på seg flere kilo enn de slanket bort.

Årsaken er at kroppen din går inn i sultemodus når du reduserer kaloriinntaket mye. Kroppen stoler ikke på at den får nok næring. Det igjen senker forbrenningen din og fører til at kroppen begynner å lagre fett. Med andre ord vil du begynne å ese ut straks du er ferdig med slankekuren og skal spise normalt igjen.

TA TESTEN: Hva vet du om forbrenning?

2. Slanking får deg til å fråtse

Når du ikke slanker deg kan du føle et stikk av dårlig samvittighet om du tar en kakebit mer enn nødvendig. Under en slankekur skal du som regel ikke spise kake i det hele tatt.

Når du da bukker under for søtsuget og tar et kakestykke, er det veldig lett å tenke at «når du først har sprukket, kan du like gjerne spise hele kaka».

Ifølge det amerikanske psykologiforbundet (ekstern lenke) vil det å nekte seg noe man liker bare gjøre deg enda svakere for favorittgodsakene dine. Når du da først smaker på godsakene vil du ikke klare å stoppe.

En amerikansk undersøkelse viser at kvinner i gjennomsnitt trøstespiser dobbelt så mye godteri når de er på slanker'n enn hva de gjør når de ikke slanker seg. Slankere er med andre ord de største fråtserne.

TA TESTEN: Hvor sunt er kostholdet ditt

3. Slanking gjør deg mindre fruktbar

Society for Gynaecologic Investigation (ekstern lenke) i USA har funnet ut at kvinner som unngår å spise fett og reduserer kaloriinntaket sitt med mer enn ti prosent, reduserer muligheten til å bli gravide med én fjerdedel. Og ikke bare det.

Om du slanker deg under graviditeten kan fosteret lures til å tro at det fødes til matmangel. Det gjør at barnets kropp kan utvikle en tendens til å lagre fett senere i livet.

4. Slanking blakker deg

Har du noen gang lurt på hvorfor det finnes så mange bøker om slanking? Fordi de selger. Ifølge en britisk undersøkelse gjort av selskapet Datamonitor, bruker gjennomsnittsslankeren årlig 3350 kroner på slankeprodukter. Og har du lest punkt én på denne listen vil du se at det i de fleste tilfellene er bortkastede penger.

5. Slanking gjør deg syk

Å drive jojo-slanking, altså at vekten til stadighet går opp og ned, er ikke bra for kroppen. Kvinner som utsetter seg for jojo-slanking har 76 prosent større risiko for å få gallesten enn folk med stabil vekt, viser en studie ved Universitetet i Kentucky (ekstern lenke).

Sterkt varierende kroppsvekt øker også risikoen for hjertesykdom, slag og diabetes med 25 prosent. I tillegg svekkes immunsystemet ditt, slik at du lettere blir utsatt for annen sykdom.

6. Slanking gjør deg humørsyk

Fravær av søtsaker kan få enhver kvinne til å glefse, men det å nekte seg mat kan faktisk endre kjemien i hjernen. Å plutselig kutte mange kalorier reduserer nivået av serotonin i hjernen; det er det hormonet som får oss til å føle oss vel.

Dermed vil mange som slanker seg bli trøtte og irritable. Kanskje ikke så rart at en senere amerikansk studie viste at 83 prosent av menn foretrekker damer som er glade i mat.

TA TESTEN: Hvor stresset er du?

7. Slanking gjør deg til en sofapotet

Å komme seg på trening er gjerne en barriere for mange til vanlig. Når man kutter kalorier for å slanke seg reduserer man sitt eget energinivå, hvilket gjør lysten til fysisk aktivitet enda lavere. Og om man likevel skulle klare å kreke seg opp av sofaen og inn i treningsstudioet, vil det lave blodsukkernivået i kroppen kunne føre til svimmelhet og ubehag. Da blir man ikke fristet til å gjenta treningsøkten.

8. Slanking gjør deg tørst

Mange slankekurer lover stor vektreduksjon på kort tid. Når du presser kroppen på denne måten er det ikke fettet som forsvinner først. Kroppen din går rett igang med å skvise vann ut av cellene, hvilket forklarer mye av vekttapet. Du blir rett og slett dehydrert. Straks du får i deg nok væske igjen, kommer kiloene tilbake.

9. Slanking gjør deg gammel og rynkete

Du kan gå ned ti kilo ved å sulte deg, men du kan også fort se ti år eldre ut. Matmangelen og stresset mange slankekurer fører med seg kan framskynde aldringsprosessen med 40 prosent, skal man tro forskere ved Universitetet i Arizona (ekstern lenke). Drastiske kalorikutt svekker kroppens evne til å beskytte huden mot aldringsfremmende frie radikaler.

TA TESTEN: Sjekk om du lykkes med slankingen

10. Slanking forandrer deg ikke

Hovedtanken bak slanking er å nekte seg de tingene i livet som gjør en tjukk. Ifølge en studie publisert i Journal of the American Dietetic Association (ekstern lenke), vil kvinner som fokuserer på å tilføre ting til livet sitt, framfor å nekte seg noe, lykkes langt bedre med langvarig vektreduksjon.

Når man fokuserer på kroppsaksept, spising etter behov, positiv atferd, god ernæring, aktivitet og sosiale gjøremål, framfor å begrense matinntaket, er det langt større sjanse for at vektnåla kryper nedover. Å ha det bra er altså regel nummer én om du vil være tilfreds med det du veier.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer