Helse & Livsstil

10 kjerringråd mot søvnløshet

Gode, gamle råd som får deg til å sove søtt.

10 kjerringråd mot søvnløshet
Publisert
Sist oppdatert

LES OGSÅ:
 • Zzzov godt

 • Kveldste: Te brygget på ingefær, kamille, knopper av humle og lindeblomst, blader av sitronverbena og marianøkleblom skal også ha en søvnfremmende og beroligende virkning. Avkok av legevendelrot, eller av knust tørket rot har en dokumentert effekt mot lette søvnforstyrrelser.

  Hold hodet kaldt: Soverommet bør være mørkt og kjølig, ikke mer enn 16 grader.

  ...og føttene varme: Ta et varmt fotbad før du stikker føttene ned i raggsokker. Det er vitenskapelig dokumentert at varme gjør at blodårene utvider seg og bidrar indirekte til at kroppen utskiller «søvnhormoner».

  Bølgepusten: Ligg på ryggen i sengen. Pust halvveis inn, og utvid mageområdet helt maksimalt. Hold pusten inne. Deretter sug magen inn, og trekk mageområdet sammen samtidig som du utvider brystkassen. Press så denne «ballongen» ned i magen igjen, opp i brystet, ned i magen. Fortsett så lenge du kan holde pusten. Gjør mellom fem–ti repetisjoner.

  Sex for søvn: For mange hjelper det å synde før de skal sove. Sex og sengekos, i fellesskap eller ved egen hånd, virker søvndyssende for mange.

  Telle sauer: Sauefantasien er urgammel, og teknikken genial. Selvhypnose, eller fantasiarbeid som det også kalles, er svært effektivt. Når du teller sauer, låser du tankene i en aktivitet som hindrer deg i å tenke på andre ting som kan holde deg våken. Du kan også telle åndedragene dine og baklengs fra 100.

  Sov i ro: Steng lyder ute. Det er lettere å finne søvnen når du ikke distraheres av naboens tv eller andres hoste. Barnegråt og brannalarmer trenger seg alltid gjennom øreproppene.

  Nattmat: Spis en halv banan hvis du våkner om natten. Det søte i bananen skal virke beroligende på nervesystemet.

  Søvndyssende duft: Inhaler duften av lavendel fra en lavendelpose som legges mellom puten og putevaret.

  Bort med klokka: Fjern alle klokker fra synsfeltet om natten.

  10 kjerringråd mot søvnløshet
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer