Kalorier

10 matvarer under 40 kcal

Teller du kalorier? Da er disse matvarene verdt å merke seg.

SPIS MER: Tomater er ren supermat. Se hvilke andre kalorifattige matvarer du bør få i deg mer av og knask i vei.  Foto: Thinkstiock.com
SPIS MER: Tomater er ren supermat. Se hvilke andre kalorifattige matvarer du bør få i deg mer av og knask i vei. Foto: Thinkstiock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Frukt og grønt har faktisk enda større effekt en tidligere antatt, og det holder ikke med fem om dagen lenger.

Heldigvis er mange av alternativene både kalorifattige og proppfulle av viktige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, skriver FoxNews.com.

Matvarene i denne saken har færre enn 40 kalorier per porsjon, så her er det bare å knaske i vei – selv for deg som har full kontroll på hvor mange kalorier du trenger hver dag.

RUCCULA: Salatbladene med peppersmak er nydelig for seg selv, i salater eller oppå en pizza.  Foto: Getty Images/Hemera
RUCCULA: Salatbladene med peppersmak er nydelig for seg selv, i salater eller oppå en pizza. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

1. Brokkoli

En porsjon brokkoli inneholder kun 13 kalorier og skal blant annet forebygge altzheimers. Grønnsaken har også vist seg og ha en effekt på prosesser i stoffskifte som fører til overvekt.

LES OGSÅ: Kan brokkoli kurere brystkreft?2. Ruccola

Det er mange grunner til å ha mer ruccola i salaten. Bladgrønnsaken er kalorifattig, smakfull og proppfull av sunne næringsstoffer. Én porsjon med ruccola inneholder cirka fem kalorier, og du må faktisk spise om lag 20 porsjoner for å få samme antall kalorier som et middels stort eple. Dessuten får du i deg masse fiber.

3. Salat

Cirka 5 kalorier i én kopp betyr at du kan spise bøtter av dette uten å gå opp i vekt. Ulike salattyper har ulike fordeler, men jo mørkere grønnfarge, jo flere ting som er bra for kroppen og helsa. Bare husk å vaske den først. Selv om den ser ren ut, kan den nemlig inneholde helsefarlige bakterier.

4. Asparges

Fire kokte eller stekte asparges inneholder kun 12 kalorier. Bruk den og lag noen enkle retter eller spis alene. Grønnsaken er også proppfull av vitaminer og mineraler.

5. Rosenkål

Er du opptatt av at magen og fordøyelsen din skal fungere godt, ja, da kan det også lønne seg å velge de «grove» grønnsakene du finner i butikken. Deriblant finner du rosenkål, som er proppfull av kostfiber. Én kopp med de grønne småkålene inneholder 38 kalorier.

6. Kål

Sprøtt, søtt og billig – og bra for deg. Kål er full av vitaminer, mineraler og fiber og skal blant annet beskytte mot kreft. Dessuten kan den hjelpe mot magesår. Men ikke kok den – da mister du mye av effekten. Én kopp har cirka 22 kalorier, så knask i vei!

7. Rødbeter

Søte som godteri, men helt uten skyldfølelsen. En halv kopp inneholder 37 kalorier. Faktisk kan rødbeter gjøre fet mat sunnere. Kort fortalt dreier det seg om at antioksidantene i rødbeten forhindrer oksidering av fett i magesekken, og dermed stopper kroppen fra å ta opp fettet. Nesten magisk – akkurat som når fargen kommer i kontakt med fiskeboller i hvit saus.

LES OGSÅ: Bytt ut potetgullet med denne

8. Blomkål

Blomkål passer til det meste og ett «tre» inneholder kun 3 kalorier. Grønnsaken er full av stoffer som beskytter mot kreft og har dessuten masse C-vitamin, som er en svært viktig antioksidant, og B-vitaminet folat, som er viktig for hjertehelse, produksjon av nye blodlegemer og forebyggelse av ryggmarksbrokk hos fostre. Spis den rå eller lag en deilig, varmende blomkålsuppe. Blomkål er akkurat det kroppen din trenger nå!

SPIS MER: Tomater er ren supermat. Se hvilke andre kalorifattige matvarer du bør få i deg mer av og knask i vei.  Foto: Thinkstiock.com
SPIS MER: Tomater er ren supermat. Se hvilke andre kalorifattige matvarer du bør få i deg mer av og knask i vei. Foto: Thinkstiock.com Vis mer

9. Grapefrukt

Sitrusfrukten gjør at du forbrenner mer, får i deg C-vitaminer og holder deg frisk. Hvis du har mangel på energi eller har dårlig konsentrasjon, kan grapefrukt være et godt valg for deg. Forskere har sett nærmere på fordelene med frukten og fire av fem kvinner som spiste en grapefrukt om dagen kunne forteller at konsentrasjonen deres ble bedre. Ja, også har den bare 39 kalorier i en halv frukt. Perfekt å dele med en venn, med andre ord. Men sørg for å gå rett til kilden – juice teller ikke under «fem om dagen».10. Tomater

En mellomstor tomat inneholder bare 22 kalorier, men er proppfull av fordelaktige næringsstoffer.
«Grønnsaken som egentlig er en frukt» beskytter mot kreft, osteoporose, slag og hjertesykdom. Tomater er rett og slett supermat! Hovedårsaken til dette er det skyhøye innholdet av lykopen – som er en av naturens mest effektive antioksidanter, og som gir rødfargen til tomatene. Tidligere studier har også vist at lykopen blir enda kraftigere om du varmer opp tomaten før du spiser den.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer