Influensa

10 myter om influensa

Sjekk om du har latt deg lure.

INFLUENSA: Det er høysesong for influensa, og i den forbindelse har vi laget en liste over de ti vanligste influensamytene.  Foto: Lars Zahner - Fotolia
INFLUENSA: Det er høysesong for influensa, og i den forbindelse har vi laget en liste over de ti vanligste influensamytene. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mytene om influensa sirkulerer rask i høst- og vinterkulden, akkurat som sykdommen i seg selv. Men hva er egentlig sant og usant?

Nettsiden Health.com har laget en liste hvor de har avkreftet ti av de vanligste influensamytene.

Har du latt deg lure av disse?

LES OGSÅ: Her blir du raskt influensa-smittet

Myte 1: Man kan bli smittet av influensavaksinen

Dette stemmer overhodet ikke. Til tross for at en rekke eksperter gjentatte ganger har avkreftet dette, vil ikke myten dø.  

- Influensavaksinen er laget av døde viruspartikler, og siden viruset ikke lever kan det heller ikke smitte deg. Nesespray versjonen av vaksinen, som kan brukes av alle mellom 2 og 49 år (så lenge de friske og ikke gravide), inneholder en forkrøplet versjon av det levede influensaviruset. Likevel kan det ikke gjøre deg syk, har Holly Phillips, som er doktor og medisinsk bidragsyter for CBS News, uttalt.

SMITTE: Mange tror at influensavaksinen kan smitte dem med influnsa, men dette stemmer ikke da den er laget av døde virus.  Foto: Adam Gregor - Fotolia
SMITTE: Mange tror at influensavaksinen kan smitte dem med influnsa, men dette stemmer ikke da den er laget av døde virus. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer

Denne utbredte misforståelsen mener hun kan komme av det faktumet at kroppen bruker to uker på å danne antistoffet som beskytter mot viruset.

Myte 2: Unge friske mennesker trenger ikke å bekymre seg

Ja, det stemmer at influensa er mest truende for de yngste, eldre og personer med underliggende sykdom, men det betyr ikke at det ikke kan føre til alvorlige symptomer hos ellers friske mennesker.

- Derfor anbefaler vi alle å ta vaksinen tidlig i sesongen. Selv om du ikke er i høyrisikogruppen, kan det å ta vaksinen stoppe deg fra å overføre viruset til mer sårbare mennesker. For jo flere som tar vaksinen, jo mer får vi kuttet ned mengden influensavirus som sirkulerer i befolkningen, sier Phillips.

LES OGSÅ: Nesen din kan «spå» sykdom

Myte 3: Du får magetrøbbel av influensa

Influensa kommer med en rekke symptomer, men magetrøbbel er sjeldent et av dem.

- Det som så pent heter «mageinfluensa» er et begrep som referer til en gruppe virus som primært forårsaker oppkast og diaré. Disse virusene er ikke influensa, sier Phillips.

Dette betyr ikke at man ikke vil oppleve magetrøbbel ved influensa, men at det kan skyldes noe helt annet dersom du ikke har noen av de klassiske influensasymptomene.

Myte 4: Gravide kan ikke ta vaksine 

Tvert imot. 

Phillips forteller at vaksinen er trygg for gravide kvinner, og kan til og med beskytte barnet de første levemånedene, da han eller hun ikke er gammel nok til å få vaksine, men er veldig utsatt for sykdommen.

Mødre som ammer har nemlig vaksinen i kroppen, som gir en viss effekt på barnet. 

GRAVIDE: En utbredt misforståelse er at gravide ikke kan ta influensavaksinen. Faktisk kan det å ta vaksinen mens man er gravid bekytte barnet de første levemånedene.  Foto: nenetus - Fotolia
GRAVIDE: En utbredt misforståelse er at gravide ikke kan ta influensavaksinen. Faktisk kan det å ta vaksinen mens man er gravid bekytte barnet de første levemånedene. Foto: nenetus - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor bør gravide være forsiktig med kaffe

Myte 5: Du kan unngå influensa ved å vaske hendene

Det er bra å vaske hendene jevnlig, men dessverre er det ikke det eneste som skal til for å beskytte oss mot influensa.

Influensa spres nemlig gjennom luften via dråper i form av spytt fra personer som er smittsomme. Dråper kan lande på deg og komme inn via nese, munn og øyne.

- Du kan selvsagt smittes av influensa ved å berøre forurensede overflater og deretter ta hånden til ansiktet, så vask hendene jevnlig godt med såpe og vann, og unngå å gni deg i øynene, nesen og munnen. Dette kan kutte risikoen for smitte litt, sier Phillips.

Myte 6: Hvis du får influensa virket ikke vaksinen

Influensavaksinen fungerer dessverre ikke som vaksinene som beskytter deg mot for eksempel meslinger og polio, som gir 100 prosent beskyttelse. Vanligvis gir influensavaksinen omtrent 60 til 90 prosent beskyttelse.

Det er fordi det sirkulerer flere influensastammer hvert år, og det er derfor vanskelig å forutsi hvilke stammer som vil være dominerende. Hvis du får influensa etter å ha fått vaksine skyldes dette at du har blitt smittet av en type influensastamme som vaksinen ikke inneholdt.

ANTIBIOTIKA: Nei, antibiotika bekjemper ikke influensa.  Foto: Dmitry Lobanov - Fotolia
ANTIBIOTIKA: Nei, antibiotika bekjemper ikke influensa. Foto: Dmitry Lobanov - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kjøper du reseptfrie medisiner i utlandet?

Myte 7: Antibiotika kan bekjempe influensa

Det er ingen vits å trygle legen din om å få antibiotika, da dette ikke bekjemper viruset.
Når det er sagt er det noen medisiner som viser seg å kunne hjelpe. For eksempel har stoffet Tamiflu vist seg å kutte sykdomsforløpet med en til to dager dersom du tar det innen 48 timer.

- Det kan fungere, men effekten er relativt liten. Når du har fått influensa vil du føle deg elendig uansett hva, sier Phillips.

Myte 8: Ansiktslammelse er en bivirkning av influensavaksinen

Bells parese er en tilstand som forårsaker svakhet eller lammelse på den ene siden av ansiktet. Det er vanligvis forbigående og det antas at det skyldes en virusinfeksjon, som for eksempel herpes simplex, som gir munnsår.

ALZHEIMERS: Noen tror at vaksinen kan føre til Alzheimers, men dette er absolutt ikke tilfelle.  Foto: pathdoc - Fotolia
ALZHEIMERS: Noen tror at vaksinen kan føre til Alzheimers, men dette er absolutt ikke tilfelle. Foto: pathdoc - Fotolia Vis mer

- Så hvor kommer influensaen inn? For flere tiår siden ble det rapportert noen få tilfeller av folk som utviklet Bells parese etter å ha fått influensavaksine, men det ble aldri funnet noen kobling mellom tilstanden og vaksinen.

Myte 9: Influensavaksinen kan føre til Alzheimers

Influensavaksinen kan verken forårsake sykdommer eller tilstander, og det inkludert Alzheimers.

Alzheimers er en sykdom som fører til hukommelsestap og andre kognitive endringer. Hvorfor noen mennesker får sykdommen er foreløpig ikke fastslått, og det er nok derfor det har oppstått spekulasjoner rundt influensavaksinen.

- Ryktet kan være knyttet til det faktumet at pensjonister er mest utsatt får å få influensa, og får derfor vaksinen hvert år – dette gjør at folk knytter bånd mellom Alzheimers og vaksinen, sier legen.

LES OGSÅ: Vitamin C kan beskytte mot forkjølelse

Myte 10: Influensa er bare en hard omgang med forkjølelse

En mild influensa kan ligne en forkjølelse, men det er helt ulike virusfamilier som står bak de to sykdommene.

Forkjølelsessymptomer forårsakes ofte av at virusfamiliene picornavirus og coronavirus, som hver omfatter mange varianter. Influensasymptomene derimot forårsakes av virusfamilien orthomyxovirus.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer