Ansikt

10 pinlige kroppsfeil

Tåfislukt eller bulkete bikinilinje? Slik får du bukt med feilene og manglene vi alle sliter med.

TÅFIS, DÅRLIG ÅNDE, SVETTELUKT... Dette kan ramme den beste, og det kan gjøres noe med. Foto: Panther Media
TÅFIS, DÅRLIG ÅNDE, SVETTELUKT... Dette kan ramme den beste, og det kan gjøres noe med. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alle problemer man diskuterer med venninnene sine. Spesielt kan en del av kroppens utvekster og odører være ømtåelige emner. Likevel er det gjerne noen fysiske finurligheter man skulle hatt en forklaring på. Det amerikanske kvinnemagasinet Redbook har snakket med en rekke leger og andre eksperter for å få svar på ti av de spørsmålene vi finner mest pinlige.

1. Hvorfor lukter det vondt av føttene mine?

De er sannsynligvis svette og innestengte. Tørre føtter er luktfrie. Bruk bomullssokker og sko i materiale som puster, for eksempel skinn eller lerret. God hygiene er en selvfølge. Dryss gjerne fottalkum på føttene etter at du har vasket dem, ta gjerne litt i skoene også. Et par ganger i uka kan du ta et fotbad i te av den vanlige typen. Den inneholder tanniner, som hindrer svetteproduksjon. Om føttene flasser eller er røde og hovne, kan den vonde lukten skyldes en soppinfeksjon. Kontakt i så fall legen din.

LES OGSÅ: Sexy sommerføtter på 1-2-3

2. Hvorfor har jeg dårlig ånde?

Hyppig tannpuss er bra, men det forhindrer ikke dårlig ånde, det bare maskerer den. Problemet kommer ofte fra tunge og svelg. Når bakteriene her mister tilgang på oksygen utvikles vond lukt. Det kan skje om du sitter lenge med munnen lukket. Høyt blodtrykk, enkelte medisiner og alkoholholdig munnvann kan gi samme effekt. Mange mener det hjelper å pusse tunga i tillegg til tennene, men det fjerner ikke problemet. Sørg heller for å drikke mye vann, slik at bakteriene i munnen får nok oksygen. Å tygge på oksygenrike grønnsaker som selleri og persille er også bra. Om den dårlige ånden vedvarer bør du oppsøke tannlege.

3. Jeg svetter så mye. Feiler jeg noe?

Mest sannsynlig ikke. Ofte er dette noe som ligger til familien, og det kan oppstå hos deg på hvilket som helst punkt i livet. For sikkerhets skyld kan du ta en legesjekk for å utelukke at du ikke har lavt blodsukker eller andre medisinske problemer. Det finnes en rekke preparater som fungerer bedre enn vanlig deodorant - forhør deg på apoteket. Er du veldig plaget av svette kan injeksjoner med botox være løsningen. Det lammer svettekjertlene i et halvt til ett år.

4. Hvorfor blir bikinilinjen nuppete?

En for tett barbering eller voksing kan føre til at hårene gror inn. De fortsetter å vokse under huden, og lager nupper som også kan bli betente. Noen mener man skal skrubbe huden, slik at den blir tynnere og dermed lar hårene få bryte igjennom. Dette kan imidlertid gjøre huden sår, og problemet forverres. Det finnes kremer som gjør huden tynnere. Forhør deg med legen din eller på apoketet. Har du veldig betente nupper kan du få behandling med kortison. Laserbehandling kan dempe hårveksten betraktelig, og du blir dermed kvitt problemet med at håret gror inn. Dette er imidlertid kostbart å få gjennomført.

LES OGSÅ: 55 sexy bikinier

5. Hvorfor får jeg neglesopp på tærne?

Dette er smittsomme greier, så går du i helsestudio, på svømming eller lignende, er det sannsynlig at du har fått det fra andre du deler garderobe med. Bruk plastsandaler når du besøker slike steder, for å minske risikoen for å bli smittet. Behandling av neglesopp tar lang tid, og er bare effektiv i 70 til 80 prosent av tilfellene.

LES OGSÅ: Neglenes beste venner

6. Hvorfor har jeg misfargede tenner?

Bruk av snus og tobakk, samt mørke drikker som kaffe, te, cola og rødvin er som regel hovedårsaken til problemet. Bruk av tannkremer som er mildt slipende på emaljen kan hjelpe noe. Bleking av tenner blir stadig mer vanlig. Det tryggeste er å få gjort dette hos tannlegen. Det er viktig å vite at tennene er friske før du går til et sånt skritt.

7. Hvorfor har jeg strekkmerker?
Vanligvis oppstår strekkmerker når huden tøyes under graviditet, eller kraftig vektøkning. Også hormonelle endringer under vanlig vekst kan gi strekkmerker. Det finnes en rekke kremer som skal hjelpe mot slike merker, men effekten av dem er diskutabel. Laserbehandling kan imidlertid dempe fargen i merkene og gjøre dem mindre synlige. Igjen, dette er dyrt.

LES OGSÅ: Veien til silkemyk hud

8. Hvorfor har jeg så mye hår i ansiktet?

Driver du daglig og napper svarte hår i ansiktet bør du oppsøke lege. Det kan være at du har for høyt nivå av mannlige hormoner i kroppen, og bør få behandling for det. Er du blant dem som bare trenger en liten opprydning med pinsetten i ny og ne, trenger du ikke bekymre deg. Det finnes preparater som bleker mørke hår, om du er lei av å drive og nappe. Videre er det også kremer på markedet som skal sinke hårveksten. Begge deler får du tak i på parfymeri. Laserbehandling bremser hårveksten kraftig over en lang periode, og elektrolysebehandling fjerner hår permanent.

9. Hvorfor er jeg så blank i ansiktet?

Hvis du i tillegg opplever hårtap og at du mister menstruasjonen, er det mye som tyder på at kroppen din er i hormonell ubalanse. Du bør da komme deg til legen. Ellers er et blankt ansikt et tegn på at huden er følsom for de mannlige hormonene som alle kvinner har i kroppen. Å bruke sterke rensemidler og hudvann med alkohol for å tørke ut huden er et dårlig trekk. Huden kan bli rød og irritert, og produserer gjerne enda mer fett for å kompensere for den røffe behandlingen. Bruk daglig milde renseprodukter beregnet for en fet hudtype. Påfør så en god fuktighetskrem, slik at huden ikke jobber så hardt for å produsere fuktighet selv.

LES OGSÅ: Aldri mer blank nese

10. Hvorfor har jeg vorter på hendene?

Årsaken til håndvorter er humant papilloma-viruset. For å bli smittet må du være i fysisk nærkontakt med noen som har håndvorter. Vortene forsvinner som regel av seg selv etter to-tre år, og trenger sjelden behandling. Er de plagsomme kan de fjernes med laser eller fryses bort. Ofte samler det seg død hud på toppen av vortene. Denne kan du fjerne forsiktig med en ren neglefil. Det er sjelden håndvorter smitter til kjønnsorganene, men du bør likevel utvise forsiktighet overfor din partner under sex.

LES OGSÅ: Fakta om kjønnsvorter

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer