Vi avliver 10 matmyter:
1. Det finnes en perfekt diett som passer for alle
Feil. Det finnes ikke noe fasitsvar. Finn et opplegg som passer best for deg, så unngår du uheldig jojo-slanking. 2. Du blir tjukk av kveldsmat
Feil. Du blir ikke tjukk fordi du spiser om kvelden. Det er ditt totale kaloriinntak og aktivitetsnivå som teller. Altså, det er det vi lesker i oss som betyr noe; ikke når på døgnet vi spiser. Og hvorfor ikke gjøre den «syndige» favorittmaten din sunnere?3. Et kosthold med mindre karbohydrater er akkurat som Atkins-dietten.
Feil. Det finnes mange måter å redusere inntaket av karbohydrater på, uten å følge den strenge Atkins-dietten som syltynne Hollywood-stjerner sverger til. 4. Såkalte lettprodukter er sunne og magre
Feil. En matvare som er merket «mager», «lett» eller «light» har minst 30 prosent lavere energiinnhold enn det originale produktet. Det betyr at selv om lettutgavene inneholder mindre fett enn det opprinnelige produktet, er ikke nødvendigvis lettvarianten mager. Lettmajones og lettrømme for eksempel, har et meget høyt fettinnhold. Matvarer som i utgangspunktet er magre, for eksempel kokt skinke og torsk, kan ikke få merkelappen «lett». Magre meieriprodukter kan være bra, men sjekk sukker- og fettinnholdet. Er fettet byttet ut med sukker bør du styre unna.5. Det er ikke så farlig om jeg ikke sover nok
Feil. Flere studier viser at for lite søvn fører til vektøkning. Vil du gå ned i vekt, bør du derfor sove godt. Mye tyder på at for lite søvn fører til en hormonell ubalanse, og at en større utskillelse av veksthormoner om natten hjelper kroppen med fettbrenningen. 6. Stress gjør deg ikke fet
Feil. Stresshormonet cortisol fører til en hunger etter karbohydrater og kan gjøre at du lettere overspiser. Fettet legger seg gjerne på magen. Så rådet er: Stress deg ned!7. Det er greit å droppe frokosten.
Feil. Hjernen din og musklene dine trenger påfyll av energi om morgenen. En god og sunn frokost gir forbrenningen en kick-start. KKs kostholdsekspertJeanette Roede anbefaler grovt brød med sunt og variert pålegg, havregrøt med oppkuttet frukt eller en kornblanding uten for mye sukker og med frisk frukt, litt yoghurt eller melk. 8. Mennesker har stort sett lik fettforbrenning.
Feil. Enkelte kan tilsynelatende spise så mye usunn mat de bare vil og fortsatt være tynne, mens andre må tenke nøye igjennom hva de spiser og trene jevnlig for å holde vekten i sjakk. Øk forbrenningen gjennom kosten og ved å trene.9. Maten gir deg alt du trenger av næringsstoffer.
Feil. Det er fullt mulig å ha en god helse uten å ta supplementer, men for en optimal helse trenger mange av oss visse kosttilskudd. Det gjelder særlig hvis du ikke er særlig flink til å spise sunt, grønt og variert. 10. Mesteparten av saltet tilsetter du selv.
Feil. Den gjennomsnittlige nordmann får i seg dobbelt så mye salt som norske ernæringsmyndigheter anbefaler. Over halvparten av dette inntaket får vi gjennom ferdigvarer som posesupper, panerte fiskeretter og frossenpizza. Det er også blant de industrifremsilte varene du oftest finner sukkeret og det uheldige herdede fettet. Velg rent. LES OGSÅ:






