Helse & Livsstil

10 slankende shoppingtips

Slik fyller du handlekurven for å få en slankere hverdag.

Det er mulig å spise sunt uten å blakke deg.
Det er mulig å spise sunt uten å blakke deg. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
1. Legg planer. Planlegg ukens måltider. De sunne og kreative middagene er ikke det du tenker på når du etter arbeidstid er ulvesulten og blir viljeløst styrt mot pølsepakkene i butikken. Du må ha en plan. Bruker du handeliste og handler ukentlig sørger du for at kjøleskapet er fullt av grønt, fruktfatet bugner og du har matvarene du trenger for å lage de raske, sunne og gode rettene. Hvis ikke du har minst 6 typer frukt og grønt på handlelista di, hvordan kan du ellers klare seks om dagen? Impulskjøp av grønnsaker forekommer sjelden. Og husk, vær mett når du handler!Mangler du middagtips? Sjekk våre matoppskrifter her2. Sjekk næringsinnholdet. Lær deg å lese innholdsdeklarasjonen. Det som står først i innholdsdeklarasjonen inneholder matvaren mest av. Se opp for sukker, hvetemel, stivelse, delvis hydrogenert fett/olje (transfett) og salt. Sjekk saltinnholdet. Salt binder vann og det er ingen fordel om du vil bli slankere. Mange ferdigprodukter som buljong, suppeposer og sauser inneholder utrolig mye salt. 3. Vær grov. I bakevarene velger du de groveste brødtypene med mest fiber: som mørkt surdeigsrugbrød, Ingers rugbrød, lavkarbobrød, Lindbergbrød, grovt speltbrød og knekkebrød som Wasa Fiber Plus, Sætre Fiberrik og Rugsprø. Bytt ut havregryn med havrekli (jo, det kan du lage havregrøt av). Nå finnes det dessuten pasta av fullkornsmel og proteinberiket pasta på markedet. Villris og brun ris er også gode valg Blant. tørrvarene går du for bønner og linser, for disse fiberrike matvarene er slankerens venn. Slankeekspertene er nemlig alle enige om at fiber bra.
 • Fem deilige oppskifter på grovbrød
 • Nordmenn bør bli grovere
 • 4. Velg nytt. Variasjon er viktig. Alle matvarer inneholder ulike næringsstoffer og skal du sikre deg alle vitaminer, mineraler og mikronæringsstoffer bør du velge mest mulig forskjellig mat. Si til deg selv at du skal velge en ny matvare hver gang du handler. Er du flink til å prøve nye smaker og ha et variert kosthold, vil trangen til usunn mat bli litt mindre.
 • Sunnere favoritter
 • 5. Dropp ferdigmaten. Kjøp rent. I frossendisken kan du fråtse i grønnsaksblandinger, wok-blandinger, frosne bær og rent kjøtt og fisk. Panert fisk består av mindre råvare og inneholder hvetemel og fett. Unngå ferdigmat. Det er her du finner sukkeret, saltet og fettet, spesielt det herdede fettet. Styr unna! 6. Tenk seks.Seks om dagen er det du skal gå for - hver dag! Hvordan? Fruktsalat til dessert. Grønnsaker og dip som kveldskos. Ha alltid frukt og grønt i matpakka. Tørket frukt, ost og nøtter som lørdagsgodt. Frukt i yoghurten. Bær i frokostblandingen. Grønnsaker i pizzaen. Salat som forrett. Gulrot som mellommåltid. Mandler og tørket aprikos i bilen. Banan etter trening. Kjøp litt mer frukt og grønnsaker enn du pleier, lag et appetittvekkende fruktfat, det vil gjøre at du spiser mer. Fargestoffene i matvarene er mikronæringsstoffer, så tenk farger når du handler: grønn te, rød vin, gul gurkemeie, sorte oliven. Tenk farger!
 • Salatmoro
 • 7. Velg magert. Velg magre meieriprodukter, men sjekk sukkerinnholdet, er fettet byttet ut med sukker bør du styre unna. Kesam med 8% fett og Kesam med kun 1% fett er for eksempel gode alternativer til rømme.
 • Ikke gå i fettfella
 • Slik velger du gode lettprodukter
 • 8. Drikk riktig. Er du tørst, er valget klart som vann. Prøv noen av de nye vannvariantene med smak, det finnes massevis av erstatning for brus. Velg juice framfor nektar, som inneholder sukker. Nei, det blir ikke dyrere. Eplejuice er konsentrert ren saft fra eplene, bland selv med vann i stedet for å kjøpe nektar som produsenten har blandet ut med vann (og tilsatt sukker). Sunn varm drikke finnes også, har du forsøkt Rooibos-te, grønn te, hvit te? Det viser seg faktisk at grønn te kan øke forbrenningen.
 • Slik gjør du vannet mer spennende
 • Maten som gir høy forbrenning
 • 9. Ha alternativer. Trøst behøver ikke være mat. Forbinder du kos og trøst og tv med mat er du ikke alene, men vurder å heller kjøpe et blad i stedet for en sjokolade. Det kan gi deg like mye glede, og det er selvsagt veldig mye mindre kalorier i et KK enn i en sjokolade.
 • Kjapp TV-mat.
 • 10. Gå omveier. Styr unna godterihyllene. Vil du være slank eller vil du spise godteri? Tenk etter hva som betyr mest for deg. Du kan imidlertid finne noen lovlige godbiter i godterihylla: se etter drops, lakris og tyggegummi uten sukker. Mørk sjokolade med minst 70% kakao kan du også spise. Begynn nå med å skrive ut denne listen med tips!

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer