1. Spis ofte
Ikke la det gå for lang tid mellom hver gang du spiser. Ha gode matvarer tilgjengelig. Spis for eksempel fersk eller tørket frukt eller nøtter som mellommåltid.
2. Varier frukten
All frukt er bra, men vær bevisst på at du spiser flere forskjellige typer. Tropiske frukter som banan, mango og ananas vil øke blodsukkeret raskere. Det er kanskje mer styr å skrelle og spise en appelsin enn å spise en banan, men sistnevnte er ikke det beste alternativet.
3. Spis grønt
Grønnsaker skal ikke være til pynt, men utgjøre hoveddelen av måltidet. Jo flere farger, desto bedre. Grønnsaker gir viktige næringsstoffer som antioksidanter.
4. Planlegg
Lag mat minst en dag i forveien og porsjoner ut over i uken.
5. Karbokutt
Fedon Lindbergs beste råd er å leve etter lavkarbometoden, med mindre av poteter, bakst, klebrig ris og alt som er bakt på fint mel. Hold deg også unna sukkerholdig mat.
6. Kutt bearbeidet mat
Slik mat inneholder mindre av de viktige næringsstoffene, og er lite gunstig for forebygging av stress.
7. Spis omega-3
Det finner du blant annet i fet fisk, valnøtter, linfrø, linfrøolje og rapsolje. Omega-3 er viktig for at kroppen skal takle stress bedre, ikke minst er det viktig for hjernens funksjon og mentale helse.
8. Ta deg tid
Fastfood er ikke bare et problem i forhold til matens sammen setting, men også fordi vi spiser den raskt. Et vanlig restaurant- eller et gourmetmåltid er derfor bra, med mange små retter og god tid mellom hver rett. Prøv å ta med deg denne tanken hjem, og bruk mer tid på hele måltidet.
9. Mer vann, mindre brus
Ett glass brus om dagen er ikke noe problem, men 1–2 liter om dagen er et problem. Vis måtehold når det gjelder kaffe og te. Det sunneste er grønn og hvit te. Husk også at det er like mye sukker i juice og saft som i brus.
10. Alkokutt
Alkohol er generelt en stressfaktor for kroppen. Mengden spiller en rolle: Ett glass gir en viss avslapning, og små mengder er greit, men da bør du også slutte. Mange gjør ikke det.
LES OGSÅ:



