Sommermyter

10 sommermyter du ikke skal tro på

Sjansen er stor for at du har latt deg lure av et par av disse.

SOMMERMYTER DU IKKE SKAL TRO PÅ: Sjansen er stor for at du har latt deg lure av noen av mytene i denne saken. Foto: NTB Scanpix
SOMMERMYTER DU IKKE SKAL TRO PÅ: Sjansen er stor for at du har latt deg lure av noen av mytene i denne saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Sommeren nærmer seg med stormskritt, og i den anledning har vi tatt for oss ti av de mest utbredte sommermytene her til lands.

Disse avsløringene kan nok spare deg for mye frustrasjon i sommer.

LES OGSÅ: Middag som gir smak av sommer

1. Mygg tiltrekkes av søtt blod

Det finnes mange myter rundt hvordan myggen velger sine ofre, og den mest brukte er påstanden om at den tiltrekkes av søtt blod.

Ifølge avdelingsdirektør på avdelingen for skadedyr ved Folkehelseinstituttet, Preben Ottesen, er det lite sannhet i dette.

– Dette er en gammel myte der man tilegner myggen menneskelige egenskaper. Myggen er ikke ute etter søtsaker, og det er heller ingen som har søtt blod. Blod er blod.

2. Du kan ikke bruke solkrem fra i fjor

Jo da, det kan du. I alle fall hvis du har oppbevart solkremen riktig. Dette har Gabriella Björklund, som er nordisk produktmanager i Vichy Nordic, tidligere fortalt.  

GAMMEL SOLKREM: Du kan fint bruke solkremen du kjøpte i fjor dersom du har oppbevart den riktig.  Foto: Antonioguillem - Fotolia
GAMMEL SOLKREM: Du kan fint bruke solkremen du kjøpte i fjor dersom du har oppbevart den riktig. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer

Solkrem skal oppbevares ved romtemperatur. Hvis solkremen har vært med på stranden og blitt eksponert for solen i høy varme eller det har kommet sand i den, bør den kastes.

3. Det er ikke farlig å spise brent mat

Ifølge Atle Wold, som er seksjonssjef i Mattilsynet, skal du være litt forsiktig med å spise mye brent mat, da det inneholder stoffer som blant annet kan bidra til å øke risikoen for kreft.   

- I våre kostråd har vi pekt på at sterkt grillet mat ofte inneholder stoffer som ikke er så helsemessig gunstig. Det generelle rådet er å unngå mye svartbrent mat, men her er det viktig å vite at varmebehandlingen ikke bør være svakere av den grunn, har han tidligere fortalt.

De mest kjente stoffgruppene i brent mat er:

 • PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner): Disse forbindelsene kan være kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget.
 • Stekemutagener: Dette er en fellesbetegnelse på en rekke kreftfremkallende forbindelser som dannes ved steking av kjøtt og fisk, og som har mutagene egenskaper (skader arveanleggene).
 • Akrylamid: En forholdsvis nyoppdaget forbindelse i mat som i hovedsak finnes i stekte og friterte stivelsesrike matvarer, som potet- og kornprodukter.
   
BRENT MAT: Brent mat inneholder stoffer som blant annet kan bidra til å øke risikoen for kreft.  Foto: jdwfoto - Fotolia
BRENT MAT: Brent mat inneholder stoffer som blant annet kan bidra til å øke risikoen for kreft. Foto: jdwfoto - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik unngår du svidd grillmat

4. Urin lindrer hud som er brent av brennmanet

Du har kanskje hørt tipset om at det kan være lindrende å urinere på brannsår dersom man har brent seg på brennmaneter. Vel, dette stemmer ikke.

Pakk heller med deg en flaske eddik nesten gang du skal bade i saltvann. Det å dynke huden i eddik kan nemlig ha en lindrende effekt, da det nøytraliserer giften fra manetene.

Varmt vann skal også fungere, men det har du jo ikke alltid tilgjengelig på stranda.

5. Du blir ikke brun av å ligge i skyggen

En ting mange har fått for seg er at man ikke blir brun av å ligge i skyggen, men ifølge Grethe Marie Grimen, som er kurs- og produktansvarlig på Beauty Products AS, stemmer ikke dette.

- Man blir utsatt for sol hele tiden og den reflekteres fra overalt, så man kan absolutt bli brun av å sitte i skyggen. Faktisk vil brunfargen du får når du er i skyggen sitte mye dypere i huden og bli finere enn den du får når du ligger direkte i solen.

SITTE I SKYGGEN: Du kan fint sitte i skyggen og bli brun. Faktisk vil du få en mye finere brunfarge, da den setter seg dypere når en ikke er i direkte kontakt med solen. Foto: Netwalker - Fotolia
SITTE I SKYGGEN: Du kan fint sitte i skyggen og bli brun. Faktisk vil du få en mye finere brunfarge, da den setter seg dypere når en ikke er i direkte kontakt med solen. Foto: Netwalker - Fotolia Vis mer

- Den første fargen vi får direkte fra solen pleier ofte å være litt grå og gussen, noe som gjør at huden ser litt gammel og tørr ut. Derfor er det absolutt å anbefale å sitte i skyggen, har hun tidligere fortalt.

6. Brunfargen forsvinner i klorvann

Vi vet at klor kan ha en effekt på håret vårt og i noen tilfeller føre til grønnskjær, men har det egentlig noe å si for brunfargen?

For å komme til bunns i dette har vi snakket med hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim.

Og svaret hans var ganske enkelt – nei!

- Pigmentet og melanocytter som produserer pigment ligger godt beskyttet slik at de blir ikke påvirket av klorin i svømmebasseng. Jeg finner ingen forsking eller data som viser at det er tilfellet heller.

BADEBASSENG: Nei, brunfargen din forsvinner ikke hvis du bader i badebassenget. Foto: Raisa Kanareva - Fotolia
BADEBASSENG: Nei, brunfargen din forsvinner ikke hvis du bader i badebassenget. Foto: Raisa Kanareva - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor lukter det klor i bassenget

7. Du blir ikke brun med høy solfaktor

Pleier du å droppe de høyeste solfaktorene fordi du tror at du ikke får brunfarge av å bruke dem? Det trenger du ikke.

Du blir nemlig like brun med høy faktor (med høy menes fra 30 og oppover), det tar bare litt lengre tid da solkremen gjør at melaninproduksjon blir mer kontrollert. Du kan lese mer om dette i denne saken!

8. Det er lov å ha sex ute i det fri om sommeren

Det kan være utrolig pirrende å ha utendørs sex om sommeren, men er det egentlig lovlig?

Svaret er enkelt og greit nei, og dersom dere blir fersket kan hyrdestunden bli en svært kostbar opplevelse. Avhengig av hvilken by du befinner deg i, ligger nemlig boten på mellom fem og ti tusen kroner.

Slik ser bøtene ut for noen av byene i landet:

SEX UTE: Det kan kanskje friste å ha sex ute i det fri, men ikke gjør det. Hyrdestunden kan nemlig ende i en bot på flere tusen kroner. Foto: steevy84 - Fotolia
SEX UTE: Det kan kanskje friste å ha sex ute i det fri, men ikke gjør det. Hyrdestunden kan nemlig ende i en bot på flere tusen kroner. Foto: steevy84 - Fotolia Vis mer
 • Bergen: 10 000 kroner
 • Oslo: Fra 6 000 kroner
 • Trondheim: Fra 6 000 kroner
 • Tromsø: Fra 5 000 kroner
 • Kristiansand: Mellom 5 000 og 10 000 kroner

9. Du trenger ekstra salt det er varmt ute

Når temperaturene stiger godt over 25 grader, tror mange av oss at vi gjør kroppen godt ved å spise litt ekstra salt. Spesielt om vi er på reise i varmere strøk.

For når vi svetter taper kroppen ekstra mye salter, særlig natrium. Og mister vi for mye salter, kan det føre til helsemessige problemer - men dette betyr ikke at du må få i deg ekstra doser salt.

– Det er helt unødvendig for personer som er i normal aktivitet, har ernæringsfysiolog Lise von Krogh, tidligere forklart.

10. Å trene i varmen øker forbrenningen 

Lever du i god tro om at du forbrenner mer når du jogger svettende i varmen?

Temperaturen har ikke noe å si for forbrenningen når du trener. Oksygenopptaket vil nemlig være det samme uansett temperatur, og siden kroppen utfører et arbeid via forbrenning med oksygen, vil ikke omgivelsene ha noen innflytelse.

Men det kan likevel føles som om man forbrenner mer energi når man løper i varme. Rett og slett fordi det kan føles hardere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer