KJENN SIGNALENE: Litt stress er ikke farlig, men blir det for mye kan det gå på helsa løs. Foto: Thinkstock
KJENN SIGNALENE: Litt stress er ikke farlig, men blir det for mye kan det gå på helsa løs. Foto: Thinkstock Vis mer

Stress

10 tegn på at du stresser mer enn du tror

Kanskje bør du ta en pust i bakken?

Publisert
Har du en hverdag som går på innoverpust? Løper du mellom alskens gjøremål og har en to do-liste du ikke fatter hvordan du skal få gjennomført?

Eller synes du at du takler travelhet ganske bra?

TA TESTEN: Hvor stresset er du?

Helsenettstedet Prevention (ekstern lenke) har bedt professor Stevan E. Hobfoll ved Rush University Medical Center i USA liste opp symptomene som røper at du nok kan være mer stresset enn du liker å innrømme. Her er de:

1. Hodepine i helgene

Ofte er det full fart hele uka, og da er det deilig å slappe av i helgen. Opplever du ofte at du får hodepine da, kan det være at farten er litt for høy i hverdagen. Det at et langvarig stressnivå senkes kan nemlig utløse migrene.

LES OGSÅ: Øvelser mot stress

2. Sterke menstruasjonssmerter

Stressede kvinner har dobbelt så stor risiko for å oppleve sterke menstruasjonssmerter enn andre, har forskere ved Harvard universitet funnet ut. Trening kan avhjelpe smertene.

LES OGSÅ: Slik tar du knekken på PMS

3. Vondt i kjeven

Har du smerter i kjeven kan det skyldes at du skjærer tenner eller biter dem sammen i søvne. Plages du av dette kan tannlegen din tilpasse en skinne, som forhindrer den ubevisste uvanen.

4. Rare drømmer

Alle drømmer når de sover, og det vanlige er at drømmene blir stadig mer positive jo lenger ut i søvnen du kommer. Er du stresset skjer det gjerne at du sover dårlig og har hyppige oppvåkninger gjennom natten, og da kommer du jo aldri til de fine drømmestadiene. Du våkner heller når drømmene dine er stressede og merkelige - hvilket jo kan være nokså stressende i seg selv.

5. Blødende tannkjøtt

Ifølge en analyse av 14 ulike studier har stresede mennesker økt risiko for å få tannkjøttsykdommer. Et kronisk høyt nivå av stresshormonet kortisol kan hemme immunforsvaret og gjøre tannkjøttet ditt mer utsatt for bakterier. Stesser du mye bør du derfor ta ekstra godt vare på tenner og tannkjøtt.

6. Kviser

Voksne som stresser mye kan få såkalte «stress-kviser». De oppstår gjerne på andre steder enn vanlige kviser, for eksempel langs kjevebeinet.

LES OGSÅ: Prøv isbittrikset mot dyptliggende kviser

7. Søtsug

Godsaker er kan fungere som trøst når oppgaver og gjøremål hoper seg som. Stress framkaller derfor gjerne søtsug.

8. Hud som klør

En janpansk studie av mer enn 2000 mennesker avdekket at de som hadde kronisk kløe i huden ofte hadde mer stressende hverdager enn andre. Kløe kan også være en stressfaktor i seg selv, så her er risikoen til stede for at du kan havne i en ond sirkel.

9. Sterk allergi

Er du i utgangspunktet allergisk mot noe kan stress forverre symptomene dine. Stress kan også framkalle allergi fordi kroppens stresshormoner kan stimulere produksjonen av allergifremmende blodproteiner.

10. Magevondt

Stress og engstelse kan gi magesmerter. En studie som omfattet 1953 menn og kvinner avdekket at de som er stresset har tre ganger så høy risiko for å ha mageplager enn de som var mer avslappet.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer