IKKE GI DEG: Livet er ikke alltid en lek, men det er fullt mulig å få et forhold til å fungere likevel. Foto: Blend / Image Source
IKKE GI DEG: Livet er ikke alltid en lek, men det er fullt mulig å få et forhold til å fungere likevel. Foto: Blend / Image Source Vis mer

Samliv

10 ting du bør vite om forholdet ditt

Vil du bevare kjærligheten og spenningen? Her er psykologens ti aller beste tips.

Begynner det å bli litt tamt i heimen? Er ikke partneren lenger like attraktiv for deg? Er sexen sjeldnere og kjedeligere? Er gresset grønnere på den andre siden, eller...?

Ekte kjærlighet finnes

Vår psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs har lang erfaring i å hjelpe folk med forhold som har gått i stå.

6 uker til bedre sex

Han får også en rekke spørsmål fra dere lesere, og selv om alle forhold er forskjellige ser enkelte ting ser ut til å gjelde for veldig mange.

Her har Kjøs svart på de ti spørsmålene han oftest får om kjærlighetsforhold. Les og lær!

Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no og i papirutgaven av KK.
Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no og i papirutgaven av KK. Vis mer

1. Hva er viktigst for å få et forhold til å fungere?

Vennskapet, den seksuelle tiltrekningen og det at dere har noe felles er de viktigste grunnsteinene i et parforhold. Vennskap og fellesskap betyr at dere står sammen om de viktigste tingene i livet og kommuniserer godt om det som betyr noe for dere. Den seksuelle tiltrekningen kommer i tillegg, og gjør parforholdet til noe mer og noe annet enn bare et godt vennskap.

2. Hva fungerer best, at partene er mest mulig like eller ulike?


Forskningen viser at de parene som er ganske like er mest fornøyde med forholdet, men det finnes selvfølgelig mange unntak. For noen er det nettopp forskjellene og muligheten til å oppleve noe annet enn det vante som gjør forholdet spennende. Men de fleste synes altså at det er mer behagelig med en partner som har omtrent de samme verdiene og holdningene. Hvis dere har veldig ulike interesser som trekker dere i hver deres retning, kan dette gi grunnlag for konflikter eller en følelse av å leve hvert deres parallelle liv, i stedet for et samliv. Ulik kulturell bakgrunn kan være en utfordring fordi kultur handler om grunnleggende verdier og forståelse av alt det som ikke sies så tydelig i ord. Kulturen sier mye om hvilken betydning familien har, hvilke forventninger dere har til ekteskapet, hvilket syn dere har på kjønnsroller og mange andre ting. Statistikken viser at partnere som har ulik kulturell bakgrunn oftere blir skilt enn andre.

3. Hvilken betydning har forskjellig alder?

Stor aldersforskjell kan bety at dere får forskjellig status og makt i forholdet. Den ene kan føle seg underlegen eller at han eller hun ikke blir tatt helt på alvor. Noen tiltrekkes av stor aldersforskjell nettopp fordi de ønsker seg en klar fordeling av makt og ansvar, men de trives ikke nødvendigvis så godt med det i lengden. Det kan også være en belastning for forholdet hvis den ene trenger pleie av den andre, eller hvis dere ikke fungerer på samme nivå fysisk. Men også her finnes mange unntak. Mange synes det er naturlig å ta hensyn til de forandringene som kommer med alderen, og føler at omsorgsrollen bringer dem nærmere hverandre. Aldersforskjell kan få stor betydning for sexlivet, særlig hvis det er mannen som er eldst.

LES OGSÅ: Her er den perfekte aldersforskjellen!

4. Er det vanlig at mennesker som møtes i ung alder holder sammen livet ut?

Hvis dere møtes i svært ung alder kan det være en utfordring å gå gjennom utviklingen som voksne sammen. Hvert utviklingstrinn gir nye utfordringer, og hvis dere velger forskjellige løsninger kan dere gli fra hverandre. Det kan for eksempel skje at den ene er klar for å bli etablert og stifte familie tidligere enn den andre. Den minst klare parten kan føle seg fanget av krav og hensyn han eller hun ikke er klar for å møte. Det kan også være vanskelig å håndtere 40- og 50-årskriser sammen, for eksempel hvis den ene er klar for å gå videre til neste modningsnivå mens den andre prøver å holde fast på ungdommen.

5. Hvordan holde forholdet gående lenge?

Snakk mye sammen om alt mulig. Ta opp konflikter og uenigheter, ikke gå lenge med negative tanker om hverandre. Hver hverandres nærmeste og beste venner. Gjør ting sammen. Hold enkelte viktige ting eksklusivt bare for dere - vær for eksempel ikke utro. Samtidig bør dere ha et eget liv, egne venner og interesser, ved siden av parforholdet. Da får dere impulser også utenfra, og det er mindre fare for at dere stivner i en form og blir lei av hverandre, eller føler at dere gir avkall på for mye.

LES OGSÅ: Ekteskap er bra for helsa

6. Hva kan et par gjøre for å få litt kvalitetstid sammen?

Skaff barnevakt, eller gjør noe sammen som dere kan ha med barna på. Utrolig mange par strever med å finne tid sammen når de har småbarn og er slitne. En vanlig felle er å ha dårlig samvittighet for å bruke barnevakt. Prøv å tenke at besteforeldre og barnebarn har glede av hverandre, og at det er viktig at de får tid sammen uten dere. Du svikter ikke barnet ditt når du overlater det til bestemor for noen timer. En annen vanlig felle er å tenke at «kvalitetstiden» må være så veldig spesiell og krever så mye planlegging. Glem drømmen om å dra til Bali alene. En tur i parken, på restaurant med et annet par eller en kveld alene hjemme er lettere å få til, og betyr mye i lengden.

LES OGSÅ: Rydd vei for sex

7. Hvor viktig er et godt sexliv for at parforholdet skal fungere?

Sexlivet er en av de viktige tingene som gjør forholdet til partneren annerledes enn forholdet til en venn eller familien du kommer fra. Et dårlig sexliv kan gjøre deg bekymret og misfornøyd, mens et godt sexliv binder dere sammen. Sex bekrefter og forsterker de gode følelsene mellom dere. Sexlivet er viktig for parforholdet, men husk at alle har gode og mindre gode perioder. Graviditet og fødsel, sykdom, aldring, stress og mange andre ting kan gjøre at sexlivet svinger ned for en periode. Forholdet deres trenger ikke å være i krise selv om dere har sjeldnere sex en stund.

LES OGSÅ: Få lyst på lyst

8. Hvordan få livsstil, selvutvikling og parforhold til å henge sammen?

Mange har en livsstil der de egentlig ikke har plass til partneren og alt som følger med et parforhold. Du må gi avkall på en del personlig frihet hvis forholdet skal fungere. Men det går an å se på parforhold og familie som en form for selvutvikling. Skal du bare realisere deg selv i yrkeskarrieren din, eller skal du også utvikle potensialet ditt som forelder? Hva kan du lære om deg selv hvis du går inn i et tett og langvarig forhold?

9. Kan det å få barn tidlig skade forholdet?


Hvis dere kjenner hverandre dårlig og ikke er klare for forpliktelsene er det ikke noen god idé å få barn. Dere har et bedre utgangspunkt for å klare ansvaret hvis dere står nær hverandre og har en solid base sammen. Men det er jo ikke alltid at alt går helt etter planen. Ansvaret for et barn som kanskje kom litt raskere enn planlagt kan også binde dere sammen på en helt spesiell måte. Det handler kanskje mest om hvordan dere ser på oppgaven dere har fått - som et problem eller som en mulighet til å utvikle seg. Dette gjelder for så vidt både tidlig i forholdet og senere.

LES OGSÅ: Les om korte kjendisekteskap

10. Hvorfor blir så mange skilt?

Det er mange grunner til at folk skiller seg - at de ikke ser muligheter framover sammen, at de ikke klarer overgangen fra kjærester til etablert par, at det krever for mye å ha barn sammen, eller at den ene (eller begge) ruser seg, bruker vold eller er utro. Men slike problemer har par alltid hatt. Når mange flere skiller seg nå enn i gamle dager skyldes nok dette at særlig kvinner nå har mye bedre mulighet til å klare seg alene praktisk og økonomisk. Før måtte mange kvinner godta dårlige ekteskap fordi de ikke hadde råd til å leve alene, og fordi de ikke fikk beholde barna sine. Slik er det ikke lenger, og derfor er det oftest kvinner som tar initiativet til brudd.


Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: