Fyllesyk

10 ting du bør vite om fyllesyke

Vet du hva som faktisk funker?

FYLLESYK: Det finnes mange myter rundt det å være fyllesyk. Er du usikker på hvilke som stemmer kan du ta en titt på listen i saken.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
FYLLESYK: Det finnes mange myter rundt det å være fyllesyk. Er du usikker på hvilke som stemmer kan du ta en titt på listen i saken. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er mange myter knyttet til en god fyllefest – og da spesielt dagen derpå.

Bør du ta smertestillende før du legger deg? Er det lurt å starte dagen med fet mat? Kan allergimedisin kurere fyllesyke?

Det er nok trygt å si at det finnes ganske mange tvilsomme tips der ute, og selv om noen av dem faktisk virker, er de fleste rent oppspinn.

Er du usikker på hvilke det gjelder? Da bør du ta en titt på denne listen helsenettstedet Health.com har laget.

LES OGSÅ: Dette avslører kaloriinnholdet i vinen

1. Å reparere med mer alkohol

Er du en av dem som tror det lønner seg å reparere med mer alkohol dagen derpå? Da tar du dessverre grundig feil.

Det å drikke mer alkohol gjør nemlig ikke stort annet enn å utsette fyllesyken. De verste symptomene, som for eksempel kvalme, hodepine og kaldsvette, dukker først opp når alkoholnivået i blodet ditt går ned til null igjen.

En morgen-martini kurer kanskje der og da, men vil altså være lite til hjelp senere på dagen.

2. Å spise en fet frokost

Selv om hver celle i kroppen roper at den vil ha salt og fett, er det ikke dette du bør spise dagen derpå.

Som du sikkert vet er kroppen din skikkelig dehydrert etter fylla, og mye fett vil som oftest ikke være noe annet en ekstra belastning på leveren din. I tillegg er alkohol uttørrende og tapper deg også for kalium.

I stedet for å bestille pizza med ekstra rømmedressing eller en saftig hamburger med pommes frittes, bør du få i deg mat med mye proteiner. Det vil nemlig hjelpe kroppen å bryte ned avfallsstoffene alkoholen har fylt den med.

Egg, kylling og rødt kjøtt inneholder mye proteiner, det gjør også matvarer som ost og melk.

FET FROKOST: Det å spise en fet frokost vil kun være en ekstra belastning på leveren din.  Foto: Arman Zhenikeyev - Fotolia
FET FROKOST: Det å spise en fet frokost vil kun være en ekstra belastning på leveren din. Foto: Arman Zhenikeyev - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik ødelegger alkohol sexlivet

3. Havregrøt tar knekken på fyllesyken

På grunn av den vanndrivende effekten av alkohol, mister som kjent kroppen mange viktige mineraler og vitaminer etter en skikkelig fest.

En av matvarene som kan gi deg en god del av disse tilbake er havre. Den kan tilføre B-vitaminer (som er bra for lever og humør) og andre essensielle mineraler som magnesium, kalsium og jern.

Som om ikke det var nok, kan havre bidra til å nøytralisere surhetsgraden i kroppen, rense leveren, absorbere giftstoffer og sakte øke sukkernivåene.

Når fyllesyken er som verst er det absolutt god grunn til å lage litt havregrøt.

4. Drikke en kopp kaffe

Selv om du føler at du «våkner» og blir litt mer opplaget av kaffe, er dette noe du bør unngå dagen derpå.

Kaffe er i likhet med alkohol vanndrivende, og kan føre til ytterligere dehydrering, noe som vil gjøre fyllesyken enda verre. Dagen etter fylleslaget er det altså best å unngå drikke som inneholder koffein.

DROPP KAFFE: Kaffe er i likhet med alkohol vanndrivende, og kan føre til ytterliggere dehydrering.  Foto: volff - Fotolia
DROPP KAFFE: Kaffe er i likhet med alkohol vanndrivende, og kan føre til ytterliggere dehydrering. Foto: volff - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Vær forsiktig med å blande energidrikker og alkohol

5. Drikk sportsdrikk når du står opp

Noen sverger til sportsdrikker etter en runde på byen, men selv om alkoholen har en vanndrivende effekt og kroppen kan miste elektrolytter underveis, er det sjeldent så mye at du må erstatte de ved hjelp av sportsdrikker.

Drikk heller vann, masse vann! Vanlig vann fra springen er det beste du kan gi kroppen dagen derpå.

6. Ta smertestillende før du legger deg

Mange tar smertestillende før de legger seg i håp om at dette skal forebygge hodepine dagen derpå – og for enkelte hjelper det faktisk.

Smertestillende medisiner av typen Ibux, Globoid og lignende er såkalte ikke-steroide antiinflammarotiske midler bør imidlertid unngås i kombinasjon med alkohol. Kombinert med alkohol kan nemlig disse stoffene gi blødninger i mage og tarm.

Bruk heller medisiner med paracetamol (Panodil, Paracet og lignende) som ikke i like stor grad er forbundet med blødningsfare, skriver helsenorge.no.

SMERTESTILLENDE: Smertestillende kan hjelpe på fyllesyken, men unngå typen Ibux, Globoid og lignende. Disse går ikke bra sammen med alkohol.  Foto: Doruk Sikman - Fotolia
SMERTESTILLENDE: Smertestillende kan hjelpe på fyllesyken, men unngå typen Ibux, Globoid og lignende. Disse går ikke bra sammen med alkohol. Foto: Doruk Sikman - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Blir du ekstra yr av alkohol?

7. Trene dagen derpå

Kjenner du at det verker skikkelig i kropp og sinn, er det én ting du kan droppe med god samvittighet – og det er treningsøkten.

De fleste har nok hørt «myten» om at trening dagen derpå er bortkastet, og tro det eller ei, så stemmer faktisk dette.

Hvis du har tatt to glass vin er det helt ok å trene. Har du imidlertid vært full og lagt deg i tre-tiden, er det ikke bare bortkastet, men også nedbrytende og i verste fall skadelig. (Les mer om trening og alkohol her!)

8. Alkoholden kan svettes ut i badstuen

Det er bare å innse det, alkohol kan ikke «svettes bort». Ifølge Helsenorge.no kan kun én prosent av inntatt alkohol utskilles via svette.

Andelen kan kanskje dobles til to prosent under svært varme betingelser, men også dette betyr svært lite i den store sammenhengen. Du kan med andre ord droppe badstuen dagen derpå.

DROPP BADSTUEN: Kun én prosent av inntatt alkohol utskilles via svette. Derfor vil ikke det å sitte i badstuen ha noen effekt på fyllesyken.  Foto: gstockstudio - Fotolia
DROPP BADSTUEN: Kun én prosent av inntatt alkohol utskilles via svette. Derfor vil ikke det å sitte i badstuen ha noen effekt på fyllesyken. Foto: gstockstudio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette skjer når du drikker

9. Det er viktig å få seg nok hvile

Det er viktig å slappe av dagen etter en fuktig kveld på byen. Når kroppen ikke får nok hvile kan det nemlig ta litt lengre tid før vi er tilbake i normal god form.

Å sove bort halve dagen kan fort gi oss litt dårlig samvittighet, men hvis du vil unngå blåmandag er det en god idé å sørge for at du har mulighet til å slappe av hele søndagen.

10. Å ta allergimedisin kan dempe fyllesyken

Er du en av dem som tar allergimedisin, som for eksempel Zyrtec, i håp om at det skal dempe symptomene dagen etter fylla? Dette er helt bortkastet, og i verste fall kan det være skadelig.

Man bør alltid være forsiktig med å kombinere medisiner med alkohol– og da særlig et høyt alkoholinntak. I tillegg er det ofte slik at bivirkningene av medisinene forsterkes når du kombinerer de med alkohol, og i noen tilfeller kan det føre til at du blir enda dårligere dagen derpå.

Bruk av alkohol og allergimedisiner/medisiner kan også øke risikoen for at alkoholrusen blir forsterket, og i verste fall kan det føret til at du blir alvorlig syk (oppkast, hodepine etc.)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer