DERFOR BØR DU PUSSE TENNENE: God og regelmessig tannpuss er bud nummer én. Tannpuss holder tennene frie for plakk; et belegg som tiltrekker seg sukker og bakterier. Bakteriene livnærer seg på sukkeret og bryter det ned til syre, som i sin tur skader tennene. Dette gir grunnlag for hull. Foto: Image Source
DERFOR BØR DU PUSSE TENNENE: God og regelmessig tannpuss er bud nummer én. Tannpuss holder tennene frie for plakk; et belegg som tiltrekker seg sukker og bakterier. Bakteriene livnærer seg på sukkeret og bryter det ned til syre, som i sin tur skader tennene. Dette gir grunnlag for hull. Foto: Image Source Vis mer

Tenner

10 ting som kan ødelegge smilet ditt

Tar du godt nok vare på tennene dine?

Tenner vokser dessverre ikke på trær, så det gjelder å ta godt vare på dem.

Ifølge Wikipedia har et et voksent menneske til sammen 32 tenner, mens fire av disse er visdomstenner. For at du skal kunne ha disse lengst mulig, er det viktig at du beskytte dem mot potensielle trusler.

Nettsiden Health har ramset opp 20 ting som kan påvirke tennene dine negativt, og her er ti av dem:

Les også: Slik får du vinnersmilet

1. Vin

Dersom du er rødvinselsker, er det nok ikke nytt for deg at vinen gir deg skittenlilla tenner, blå tunge og burgunder-spraglete lepper. Vinen setter sitt preg på tennene dine, noe som også betyr at et vanlig vinforbruk kan skade tannemaljen.

Hvis du trodde at hvitvin er bedre for tenne dine enn rødvin, må du tenke om igjen. Vinsyre fra både rødvin og hvitvin kan nemlig løse opp tannstrukturen, og føre til flekkete tenner.

Men det er faktisk en måte du kan unngå flekkete tenner på. Ifølge CNN har det du spiser og drikker en betydning for tannhelsen din.

- Dersom du kombinerer hvitvin sammen med grønne druer og ost, vil du ikke kunne se noen flekker, sier Mark Wolff, lege, professor og avdelingsleder ved New York University College of Dentistry (NYUCD).

Les også: Slik unngår du rødvinstenner

2. Nattmat

Vil du det beste for tennene dine? Da bør du holde deg langt unna nattmat. Danske forskere har nemlig funnet ut at nattmat skader tennene - uansett hva slags mat du spiser. I verste fall kan du risikere at tennene faller ut.

Forskerne mener at dette skyldes endringer i spyttet, som har en tendens til å tørke opp i løpet av natten. For å kunne fjerne eventuelle matrester er det viktig å ha nok spytt i munnen.

Les også: Perfekte tenner uten tannbørste

3. Du pusser tennene på feil tidspunkt

Pusser du tennene etter at du har spist frokost? Det bør du slutte med.

Knut Meyer, tannlege og spesialist i tannkjøttsykdommer, har uttalt følgende til VG Nett:

- Det er fornuftig å legge den første tannpussen før frokost i stedet for etter. Mye av det vi spiser og drikker, er sure matbestanddeler som bløter opp tannoverflaten. Når vi pusser rett etter frokost, sliter pussen mer på tennene. Det er viktig å pusse grundig før vi legger oss om kvelden, for da dannes det mest bakteriebelegg på tennene.

Er det unaturlig for deg å pusse tennene før du spiser? Drikk vann etter måltidet for å nøytralisere syrene, vent en time og puss tennene dine da.

Les også: Stjernenes stiveste smil

4. Slurving med tanntråd

Du har sikkert hørt det før, men regelen er: bruk tanntråd minst én gang om dagen. På denne måten unngår du at matrester gir bakterievekst mellom tennene.

Flere studier viser at dårlig munnhygiene og tannkjøttsykdom kan være nært knyttet til livstruende tilstander, som hjerte-karsykdommer og svangerskapsforgiftning.

Bare 3 av 10 bruker tanntråd hver dag, viser en undersøkelse som ble gjort av Jordan.

Det er flere gode grunner til å bruke tanntråd hyppig. Det bidrar også til en bedre ånde.

Les også: Spis deg til et vakkert smil

5. Tørr munn

Hvis du er tørr i munnen over lang tid, får du hull i tennene, ifølge Lommelegen.no. Spyttet er nemlig den viktigste og naturlige beskyttelsen mot akkurat det. Dersom du er tørr i munnen kan bakteriesammenhengen i munnen din endres, som kan gi mulighet for infeksjoner og sopp.

Er du ofte plaget av munntørrhet? Da bør du unngå å drikke for mye sukkerholdig, surt mineralvann, og å spise for mye søtt. Prøv å skylle munnen etter måltider, slik at du hindrer at eventuelle matrester blir liggende igjen.

Les også: Disse bør du vaske

6. Du skjærer tenner

Ifølge Lommelegen.no kalles det å skjære tenner for bruxisme, og det er angivelig mellom 5 og 20 prosent som gjør dette. Bruxisme kan medføre skader på tennene, muskelspenninger i kjevene, skader på leddene og hodepine.

Det er dobbelt så mange røykere som ikke-røykere som sliter med bruxisme, men stress kan også få deg til å skjære tenner.

Les også: Slikkepinne mot hull

7. Røyking

Både røyking og snusing er velkjente misfargingssyndere. Det er nikotinen som gjør tennene brune, og dette legger seg ofte der hvor det er vanskelig å komme til med tannbørsten.

Jo lengre du røyker, jo vanskeligere er det å kvitte seg med flekkene. Røyking gir i tillegg dårlig ånde, og øker risikoen for tann- og tannkjøttsykdom, samt kreft i munnhulen.

Les også: 8 pinlige problemer

8. Tannbleking

Etterhvert som tiden går, setter det sine spor på tennene dine. Noen tyr til tannbleking for å få det perfekte smilet. Men det har sin pris. DinSide Helse har tidligere skrevet om at annen hver person som bleker tennene sine, vil oppleve bivirkninger. Dette kan være sår på tannkjøttet eller ising i tennene.

- Hvis man regelmessig bleker tennene og samtidig har etset bort noe av emaljen i forkant, fordi man for eksempel drikker mye brus og spiser mye frukt, kan det skade tennene, sier overtannlege Ulla Pallesen, fra Odontologisk Institut ved Københavns Universitet, til Politiken.

Les også: Personen 52 % av alle kvinner lyver for

9. Småspising

Unngå å spise mellom måltidene for tennene dines skyld. Spesielt bør du unngå å småspise karbohydrater, da alle karbohydrater blir brutt ned til sukker, som igjen dannes til plakk av bakterier i munnhulen. Det er plakk, også kjent som belegg, som er hovedårsaken til til tannkjøttsykdom og hull i tennene.

Den legger seg fort mellom mellom tennene, og mellom tenner og tannkjøtt. Og her trives bakteriene godt. La derfor inntak av karbohydrater være begrenset til måltidene. Når du spiser større mengder mat produseres det også mer spytt i munnen, og det er med på å vaske bort matpartiklene. Småspising er derfor ikke å anbefale.

Les også: - Tungen er som et hårete pledd

10. Varm drikke

Jovisst er det godt, men kaffe og te kan dessverre misfarge tennene dine.

- De inneholder flekkfremmende tanniner (garvestoffer) som setter seg på tannemaljen. Dette produserer en grov overflate, som er klissete og gjør at bakteriene setter seg fast mener David F. Halpern, leder for «Academy of General Dentistry».

For å unngå misfarging bør du drikke moderate mengder og drikke mer vann. Det kan hjelpe å tilsette melk i kaffen eller teen for å nøytralisere syrene.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: