Sjømat

10 tips som løfter rekemiddagen

Det finnes mange muligheter i tillegg til dill, loff og majones.

REKEMIDDAG: Server sommerens reker med hjemmelaget majones, aioli, urte- og prestodressing.  Foto: Norges sjømatråd
REKEMIDDAG: Server sommerens reker med hjemmelaget majones, aioli, urte- og prestodressing. Foto: Norges sjømatråd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Reker, loff, dill og majones, den norske rekemiddagen er et must om sommeren.

Selv om man ikke skal tukle for mye med klassikere, så er det lov å leke seg litt.

Og har du lyst til å gjøre retten litt mer raffinert og spennende, her har du noen ideer du kan prøve neste gang du inviterer til rekemiddag.   

LES OGSÅ: Fisken du bør spise mer av

Avokado og asparges

Grønnsaker er en enkel måte å løfte rekemiddagen på. Avokado og asparges er to sorter som passer godt til alle typer fisk og sjømat – også reker.

Kutt avokado i skiver, gi aspargesen et lite oppkok og server på et lite fat.

- Sitron og dill hører selvsagt med, men selv bruker jeg alltid avokado og asparges, forteller matkonsulent i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Toril Gulbrandsen til KK.no.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer avokado

GRØNT TILBEHØR: Avokado er blant grønnsakene som passer ekstra godt til reker. Foto: All Over Press
GRØNT TILBEHØR: Avokado er blant grønnsakene som passer ekstra godt til reker. Foto: All Over Press Vis mer

Grønn salat

Sunnere og friskere gjør du også rekemiddagen hvis du serverer med for eksempel hjertesalat, crispisalat eller ruccula.

Rucculasalat er spesielt rik på vitamin A, men alle tre salatene inneholder en rekke vitaminer og mineraler.

Cherrytomater

Den saftige, søte frukten passer godt til sjømat. Bland dem i en grønn salat og ha ved siden av rekesmørbrødene, eller server dem som topping til rekene.

Cherrytomater er blant de sunneste fruktene vi har. Den er antioksidantrik og inneholder spesielt mye vitamin C og betakaroten.

Skåler til rekeskall

Det er kanskje ikke så innbydende med rekeskall liggende på tallerkenen du skal spise av. Heller ikke når festbordet er dominert av en stor serveringsbolle med alles skall.

Dekk i stedet på en liten skål til hver gjest. Da slipper dere dessuten å strekke dere over bordet hver gang dere skal kvitte dere med litt bøss.

En litt mer avslappet variant, er å legge en liten kjøkkenpose under servietten. Da har hver gjest sin egen pose til skall, også er det bare å kaste det etterpå. Ryddig og enkelt.

LES OGSÅ: Slik tiner du reker kjapt!

Hjemmelaget majones

Det er ingenting i veien med kjøpemajones, men det er faktisk ikke så vanskelig å lage majones selv. Da slipper du alle tilsetningsstoffer og gjestene dine vil garantert bli imponert.

- Smør opp en blings med nybakt fletteloff eller annet godt brød, ha på litt crispy salat og en raus dose med reker, en skive sitron og en real klatt med din egen, hjemmelagede majones og nyyyt, er rådet fra matblogger Trine Sandberg, som står bak Trines matblogg.

Aioli

KKs faste matekspert er Norges desidert mest leste matblogger, og kjent for sine kreative oppskrifter.

Lager du din egen majones, er det enkelt også å lage aioli, noe som gir den norske rekemiddagen et litt mer kontinentalt preg.

Her finner du Trines oppskrift på majones og aioli!

LES OGSÅ: Trines ukesmeny

Mangosalsa

I tillegg til majones og aioli, kan du også friske opp middagen med for eksempel pestodressing eller mangosalsa.

- Mangosalsa er et must, mener Gulbrandsen.

Mango passer spesielt godt på varme sommerdager, og er ikke vanskelig å lage.

Her finner du Trines oppskrift på mangosalsa!

IKKE NOE DILL: Bytt ut eller supplere dill med gressløk, ekstra smakfullt!  Foto: All Over Press
IKKE NOE DILL: Bytt ut eller supplere dill med gressløk, ekstra smakfullt! Foto: All Over Press Vis mer

Gressløk

Til reker er det vanligst å bruke krydderplanten dill, men neste gang du handler inn til rekemiddag - ta med en potte gressløk også.

Gressløk er en urt med mye smak, og som passer godt til fisk og sjømat, ifølge Bama.  

Tøyservietter

Rekemiddager kan bli litt grisete, og du har kanskje erfart at det ikke bare er enkelt å få fingrene rene for rekeskall og sitron med papirservietter.

Dekk i stedet på med tøyservietter som ikke går i oppløsning.

Mange setter fram små skåler med vann, du kan også legge fram engangspakninger med våtservietter eller putte en liten bunke i et lite glass ved siden av de små skålene til skall.

LES OGSÅ: Heller grille? Slik gjør du det sunnere

MINDRE SØL: Bytt ut papirserviettene og rekemiddagen blir mye mindre grisete. Foto: All Over Press
MINDRE SØL: Bytt ut papirserviettene og rekemiddagen blir mye mindre grisete. Foto: All Over Press Vis mer

Egg

Kan eller vil du ikke spise loff, trenger ikke det bety at rekemiddag er utelukket.

Kokte egg i skiver eller båter går kjempegodt sammen med reker, og vil gjøre måltidet enda mer mettende og proteinrikt.

Men husk, den norske rekemiddagen er en klassiker og det enkle er ofte det beste. Derfor – du trenger ikke prøve ut alle ti ideene samme kveld!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer