Langsomme karbohydrater finnes i helkorn, naturris, grønnsaker, frukt, belgfrukter, nøtter, fett og frø. De:
1. DAGENS DOSE: Velg ett måltid per dag med raske karbohydrater. Elsker du kneippbrødfrokost, kan dette være ditt daglige karbomåltid. Klarer du å venne deg til frokost uten disse raske karbohydratene, kan du i stedet unne deg poteter eller ris til middagen — med god samvittighet.
2. NYTTIGE NØTTER: Supersunn frokost uten raske karbohydrater er havregrøt eller kornblanding med frukt og bær (for eksempel banan og rosiner) i stedet for sukker. For et best mulig balansert måltid supplerer du med gunstig fett. Ha stående en finhakket blanding nøtter og frø, som solsikkekjerner og sesamfrø. Blandingen kan også brukes i smoothie, på stekt fisk og på yoghurt.
3. PASSE PORSJON: Selv om du unner deg en pizza eller en bolle, kan du begrense mengden. Er du på besøk og ikke vil virke uhøflig, så spis sakte. Da virker det som om du spiser mer enn du egentlig gjør.
4. SØTT SUG: Mange synes smågodt og brus er det enkleste å skjære ned på når de skal legge om kostvanene sine. Sukker gir ingen nyttige næringsstoffer. Du kan leve helt fint uten sukker.
5. HELST IKKE HVETEMEL: Også hvitt hvetemel kan droppes eller kuttes kraftig ned på. Det gir liten næringsverdi, høy blodsukkerstigning og ofte oppblåst mage. Kjøp eller bak med spelt, rug og bygg, helst av det grovere slaget. Mange brød er farget mørke for at du skal tro det er grovere enn det er. Les innholdsfortegnelsen.
6. RIS MOT RUG: Mens hvit ris er skrelt og gir lite næring, er brun ris eller villris langt bedre. Den gir heller ikke så rask blodsukkerstigning. Eller dropp risen og kok hel rug eller bygg til middagen. Legg kornet i vann kvelden før, og la det koke i 20 minutter. Godt både for deg og kroppen.
7. PASTA OG POTETER: Poteter inneholder mye stivelse, og gir rask blodsukkerstigning. Det samme gjelder vanlig spagetti og pasta laget av hvetemel. Fullkornspasta er mye bedre, men heller ikke det bør serveres hver dag. Og dropp ketsjupen.
8. KUNSTEN Å KOKE: Enten du koker pasta, poteter eller grønnsaker: Stopp før maten er blitt myk. Jo mer tyggemotstand, desto bedre for blodsukkeret.
9. LINSER OG LIGNENDE: Når både poteter, hvit ris og pasta er fjernet fra middagsbordet, hva serverer du i stedet? Grønnsaker av ulike slag eller linser og bønner. De fins i mange forskjellige typer, fra de på boks til hurtigkokte og de som må ligge i vann natten over. Begge gir rikelig med proteiner og mineraler, og gir deg et jevnere blodsukkernivå.
10. KETSJUP OG KARRISAUS: Halvfabrikata som posesupper, posesauser, pastasaus og ketsjup er karbohydratbomber du kanskje ikke tenker på. Sjekk innholdsfortegnelsen, og lag suppe eller saus fra bunnen av litt oftere.
LES OGSÅ:
(Kilde: Gunn-Karin Sakariassen)