Flere foreldre ved Flatåsen skole i Trondheim har reagert på at elever under den seksuelle lavalderen kan få resept på p-piller ved skolehelsetjenesten – uten at foreldrene informeres. Foreldrerådets arbeidsutvalg tok opp saken før jul for å finne ut av praksisen. I teorien kan elever helt ned til 12 år få p-piller uten at foreldrene får vite det, skriver Adresseavisen.
– Vi gjør en helhetlig vurdering av hele situasjonen, selvfølgelig også det medisinske, forsikrer skolelege Eli Øvstedal ved Flatåsen helsestasjon. Hun jobber ved skolen en dag i uka, og forstår at foreldrene vil vite hva barna driver med.
Taushetsplikt
– Jeg skjønner jo godt at foreldre vil ha kontroll over barna, men taushetsplikten gjelder. Taushetsplikten er ikke absolutt når det gjelder barn fra 12 til 16 år, men vi prøver å holde på den når det gjelder prevensjonsmidler, sier Øvstedal til avisen.Hun legger til at de oppfordrer jentene til å fortelle foreldrene om behovet for prevensjon.
Skolelegen opplyser at rent teoretisk kan tolvåringer få p-piller i spesielle tilfeller uten foreldrenes viten, men at hun aldri har hørt om at det har skjedd.
Samtaler i forkant
–13-åringer er mer realistisk, men det er ikke så ofte det heller. Jeg tror aldri jeg har skrevet ut p-piller til 13-åringer uten foreldre til stede. Det er mer vanlig fra 15 år og oppover, sier Øvstedal. Et av kriteriene for å få p-piller er å ha hatt regelmessig menstruasjon i ett år. I tillegg samtaler legen med eleven om behovet og livssituasjonen.Lite mindretall
– Det er alltid en avveining. Men vi kan ikke lukke øynene heller. Hvis jentene absolutt vil ha sex, så må vi prøve å hjelpe til med prevensjon slik at de ikke blir gravide, mener Øvstedal.Hun sier det er vanskelig å gi noe eksakt tall på hvor mange ungdomsskoleelever som bruker p-piller.
– Men det er snakk om mindretallet, en liten prosent. Og det er ikke så enkelt at de bare kan komme og si at de vil ha p-piller, understreker hun. (©NTB)
LES OGSÅ:
