Helse & Livsstil

12-åringer kan få p-piller

Barneskole-elever kan få p-piller fra skolehelsetjenesten, uten at foreldrene får vite om det.

Barn helt ned i 12-årsalderen kan få p-piller uten at foreldrene får vite om det. Helsepersonell overholder taushetsplikten. Foto: www.imagesource.com
Barn helt ned i 12-årsalderen kan få p-piller uten at foreldrene får vite om det. Helsepersonell overholder taushetsplikten. Foto: www.imagesource.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Flere foreldre ved Flatåsen skole i Trondheim har reagert på at elever under den seksuelle lavalderen kan få resept på p-piller ved skolehelsetjenesten – uten at foreldrene informeres. Foreldrerådets arbeidsutvalg tok opp saken før jul for å finne ut av praksisen. I teorien kan elever helt ned til 12 år få p-piller uten at foreldrene får vite det, skriver Adresseavisen.– Vi gjør en helhetlig vurdering av hele situasjonen, selvfølgelig også det medisinske, forsikrer skolelege Eli Øvstedal ved Flatåsen helsestasjon. Hun jobber ved skolen en dag i uka, og forstår at foreldrene vil vite hva barna driver med.
 • Nam-nam, p-piller?
 • P-pille for menn på vei
 • Taushetsplikt

  – Jeg skjønner jo godt at foreldre vil ha kontroll over barna, men taushetsplikten gjelder. Taushetsplikten er ikke absolutt når det gjelder barn fra 12 til 16 år, men vi prøver å holde på den når det gjelder prevensjonsmidler, sier Øvstedal til avisen.Hun legger til at de oppfordrer jentene til å fortelle foreldrene om behovet for prevensjon.Skolelegen opplyser at rent teoretisk kan tolvåringer få p-piller i spesielle tilfeller uten foreldrenes viten, men at hun aldri har hørt om at det har skjedd.
 • Menns tur til å amme
 • Problemfri prevensjon?
 • Samtaler i forkant

  –13-åringer er mer realistisk, men det er ikke så ofte det heller. Jeg tror aldri jeg har skrevet ut p-piller til 13-åringer uten foreldre til stede. Det er mer vanlig fra 15 år og oppover, sier Øvstedal. Et av kriteriene for å få p-piller er å ha hatt regelmessig menstruasjon i ett år. I tillegg samtaler legen med eleven om behovet og livssituasjonen.

  Lite mindretall

  – Det er alltid en avveining. Men vi kan ikke lukke øynene heller. Hvis jentene absolutt vil ha sex, så må vi prøve å hjelpe til med prevensjon slik at de ikke blir gravide, mener Øvstedal.Hun sier det er vanskelig å gi noe eksakt tall på hvor mange ungdomsskoleelever som bruker p-piller. – Men det er snakk om mindretallet, en liten prosent. Og det er ikke så enkelt at de bare kan komme og si at de vil ha p-piller, understreker hun. (©NTB)LES OGSÅ:
 • Menns tur til å amme
 • Problemfri prevensjon?
 • P-piller minsker kreftfaren
 • P-piller gir sexplager
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer