Lunsj

12 tips til en smart lunsj

Unngå krisestemning utpå ettermiddagen.

Med disse tolv tipsene kan du smile og være glad hele arbeidsdagen. Foto: colourbox.com
Med disse tolv tipsene kan du smile og være glad hele arbeidsdagen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du føler deg sløv, uvel og treig, eller lettskremt, nervøs og lett panikkslagen utpå ettermiddagen, er det ikke sikkert at det er jobben som stresser deg – det kan like gjerne hende at du bør se nærmere på hva du spiste til lunsj. En god lunsj skal lade opp batteriene dine – men feil lunsj kan gi helt motsatt effekt.

Stephanie Zinser, som nettopp har gitt ut boka The Good Gut Guide, gir oss derfor tolv tips til en smart lunsj.

1. Ikke kast maten i deg. Jo fortere du spiser, jo større er sannsynligheten for at du svelger luft sammen med maten, noe som kan føre til oppblåsthet og magesmerter. Det å svelge luft er for mange en stressreaksjon. Røyking, tyggegummi og harde drops er andre syndere.

Les også: Dette bør du spise i dag

2. Prøv å sitte stille under og etter lunsj. Store mengder blod, omtrent 40 prosent av alt du har i kroppen, passerer gjennom fordøyelsessystemet ditt etter et måltid, slik at næringsstoffene kan tas opp og fordeles utover hele kroppen. Du bør med andre ord ikke dra på shopping, og i hvert fall ikke trene rett etter lunsj, da det vil sende blodet fra fordøyelsessystemet til musklene dine – og da ender du opp med magetrøbbel.

3. Tygg sakte – hver munnfull kan godt tygges 15 ganger. Spytt inneholder viktige enzymer, som for eksempel amylase, som bryter ned stivelse. Jo mer du tygger, jo lettere blir det for kroppen din å fordøye maten, og jo mindre er sannsynligheten for at du ender opp med forstoppelse, som er en stresset sjels største forbannelse.

4. Selv om magesår ofte knyttes til stress, kan det du spiser ha enda større betydning. Unngå svært sterk eller sur mat (som for eksempel tomater), og drikk mindre alkohol.

Les også: Vidundermaten du må prøve

5. Spis pasta med pesto – basilikum gjør deg nemlig gladere og mindre stresset, i tillegg til at det styrker nervesystemet. Krydderurter generelt kan dessuten gjøre det lettere å komme seg etter en virusinfeksjon.

6. Eller spis grønnsakswok med ingefær – ingefær demper nemlig hodepine og styrker hukommelsen.

7. Ikke spis burgere og potetgull – det kommer du til å angre på. Kroppen din bruker lenger tid på å fordøye fet mat, og det gjør deg sløv og mindre produktiv.

Les også: Blir du feit på jobben?

8. Unngå Cola og koffeinholdige energidrikker – i tillegg til å inneholde koffein, som er et stimulerende middel som kan forsterke engstelse eller panikk hvis du allerede er stresset, får kullsyreholdige drikker deg også til å føle deg oppblåst og uvel.

9. Vær oppmerksom på hvordan du drikker varme drikker. Hvis du sluker kaffen eller teen mens den fortsatt er glovarm, kan du skade den ømfintlige overflaten i halsen og spiserøret, noe som kan føre til kroniske problemer med halsbrann og gastroøsofageal reflukssykdom.

10. Styr unna sjokolade, søtsaker og kaker. Dette får nemlig blodsukkeret til å skyte i været, for så å stupe ikke lenge etter, noe som gjør deg enda mer stresset. Spis i stedet havrekaker (flapjacks), fullkornssandwicher, brun ris eller fullkornspastasalater, som frigjør sukker til blodet ditt i et langsommere og mer konstant tempo.

Les også: Veien til varig vekttap

11. Spis en blandet salat med alfa-alfaspirer. Frukt, grønnsaker og belgfrukter gir langvarig energi og forebygger forstoppelse, som er et vanlig problem når man er stresset. Fiber senker kolesterolet ved å binde seg til det i tarmen, slik at det ikke blir tatt opp i blodet igjen.

12. Drikk minst åtte glass vann om dagen. Dehydrering forårsaker hodepine, dårligere yteevne og hukommelsessvikt.

Her finner du noen oppskrifter på enkle, sunne og gode lunsjretter du kan lage hjemme og ta med deg på jobb.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer